13 области ще светнат в тъмночервено на COVID картата на страната

Мнения и коментари

Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов в свой пост в социалните мрежи.

Според изчисленията му в неделя в тъмночервената зона ще бъдат София град, София област, Перник, Кюстендил, Варна, Видин, Монтана, Габрово, Сливен, Стара Загора, Благоевград и Добрич и Ямбол.

Голямата проблемна област е в Западна България, смята математикът. Данните му показват, че в Източните Родопи и в Плевен положението вече не е толкова спокойно, там нещата полека се влошават, а Кърджали е добре на общия фон.

„Проблемната зона в Западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Добрич и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването“, пише проф. Витанов.

„Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени – и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение).

Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск“, пише още математикът.

 
 

Още от Мнения и коментари