Доц. Гломб: Вариантът омикрон заразява повторно

Мнения и коментари

Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант омикрон, който бе регистриран в Южна Африка.

„Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията“, заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й омикрон е в пъти по-заразен от делта варианта.

„За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа „будещ безпокойство“, защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ“, посочи доц. Николаева-Гломб.

„Имаше варианти – мю, ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни“, добави тя.

„Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение“, изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.

„Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации“, поясни вирусологът.

„Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население“, изтъкна тя.

„Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При омикрон една от линиите отпада“, посочи вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.

„Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото, ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново“, отбеляза тя.

 
 

Още от Мнения и коментари