Янев: Радев не се е месил, членовете на кабинета носят отговорност за решенията на МС

Мнения и коментари
© БГНЕС

Правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи „ин хаус“ процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. Това коментира пред БНТ служебният премиер Стефан Янев.

По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство била да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев.

Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи доста добре в ситуацията, в която се намираме.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Според служебния премиер вероятно са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с хоризонт от четири години. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат.

По повод отношенията с Русия Янев изтъкна, че България използва така наречения „двупистов подход“ - от една страна не сме съгласни с действията, които нарушават международното право и го казваме директно на Русия, но в същото време сме за запазване на диалога между Русия и Европейския съюз.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий, който дава насоки - подпомагане на българския бизнес с надеждата, че 2022-ра ще е година на развитието, и в същото време запазване на функционалността на социалната система - грижата за възрастните хора, за социално слабите, за майките и за децата. Янев изтъкна, че двата служебни кабинета, които управлява са направили усилия да подобрят социалните плащания към нуждаещите се.

Още от Мнения и коментари