Иван Кондов: Не очаквам да има затруднения в хода на изборния процес в чужбина


Голяма част от организацията на на парламентарните избори в чужбина вече е извършена. Това обясни пред БНР Иван Кондов, постоянен секретар във външно министерство, който ръководи работна група „Избори“.

"Остава представителите на държавата да бъдат командировани по секциите за участие в изборитеВсички машини са доставени в дипломатическите и консулските представителства, които ще имат грижа в следващите няколко дена да ги доставят до секционните избирателни комисии. Всички изборни книжа са доставени. Има 30 секции, които ще получат книжата си чрез представители на държавата, тъй като са много отдалечени".

Той предполага, че на тези избори ще бъдат похарчени повече средства, отколкото на предходните. 

"На миналите избори похарчихме 4.4 милиона. Предполагам, че на този вот ще похарчим малко повече, тъй като командироваме повече служители".

Кондов коментира и недоволството на сънародниците ни зад граница, че в секциите се назначават предимно представители на политически партии. Те изпратиха протестно писмо до институциите и медиите.

"Това е проблем, който е възниквал и на предишни избори. Свързан е с изискванията на Изборния кодекс. В него се казва, че предимство за назначаване на членове на секционни комисии имат партиите. Но нашите сънародници, които подпомагат организацията, имат очакването да са първите назначени. А в някои секции има хора изцяло от политическите партии. Това предизвиква недоволство. Писмото трябва да е насочено към политиците. Партиите биха могли да направят жест към българите  в чужбина".

Иван Кондов не очаква да има затруднения в хода на изборния процес зад граница. 

"Имаме готовност да реагираме бързо с над 1600 резервни членове. На практика  това са четвъртите избори, при които има някаква промяна на Изборния кодекс. Общо взето се справяме добре. Ще има известно струпване на предадени протоколи в ЦИК, но те вече има опит"

Той посочи, че МвНР най-много се е затруднило при изпълнението на новото изискване за изпращане на един държавен служител във всяка секция.

Кондов призова бъдещите депутати, ако има законова възможност, да приемат дистанционно гласуване в чужбина. 

" Това ще ни приближи до почти всички европейски държави, които го провеждат"

Той смята ,че добре и да бъдат преразгледани и други точки в Изборния кодекс.

"Той е създаден преди доста години, когато секциите са били много малко. Сега са многократно повече, но сроковете за взимане на решения са както преди. Ако се преразгледат, това ще ни облекчи значително". 

Още от Мнения и коментари