Васил Велев: Бизнесът иска газ на най-добра цена, произходът няма значение

Мнения и коментари
© БГНЕС

Бизнесът иска газ на най-добра цена, произходът няма значение, коментира пред БТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал/АИКБ/. Той подчерта, че Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и е ясно, че даже в средносрочен план този газ трудно може да бъде заменен.

"Няма ембарго за руски газ, тоест Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ. От там насетне разплащанията за него очевидно трябва да се правят по начин такъв, че продавачът да може да ползва парите си", смята Велев. Той припомни, че вчера финансовият министър Асен Василев е призовал Европейската комисия да изясни дали различията при разплащанията за руски газ от отделните държави в ЕС означават, че някои са третирани различно от страна на "Газпром" или става въпрос за нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

„Ама ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Някакво искам хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И за да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани“, уточни още председателят на АИКБ. По думите му за бизнеса има значение цената и кога тя е по-ниска - когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник.  

Още от Мнения и коментари