Диана Русинова за "Автомобилна администрация": Фиктивен контрол. Стоят на пътя, за да си пълнят джобовете

Мнения и коментари
© БГНЕС

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" осъществява фиктивен контрол на пътя. Време е структурата да се извади от Министерството на транспорта и или да се прехвърли към МВР, или към друго министерство.

Това мнение изрази пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Според нея "те са се провалили".

По думите ѝ това е "администрация, която като че ли напълно отсъства" и не се справя с контрола върху обществения превоз и "това е вече хроничен, системен проблем".

"Това е агенцията, в която работят обвинявани за корупция, връщани служители, хора с доста съмнителна репутация, които хиляди пъти да връщани на работа. Контролът е абсолютно фиктивен в тази организация. Ако утре закрият тази институция, тя няма да липсва на никого. Само шофьорите ще разберат, че ще им спаднат процентите рушвети на пътя. Те не осъществяват контрол. Те просто стоят на пътя, за да си пълнят собствените джобове. Виждате ли колко много пътни инциденти имаме с обществен превоз на пътници и товари?"

 

И в тази сфера има сериозен дефицит с кадрите. Принуждават водачите да карат по много часове. Има много сигнали за най-различни нарушения, посочи Русинова относно водачите, които превозват пътници и товари. Тя коментира това след поредния инцидент с автобус вчера край Бургас.

"По всяка вероятност става дума за човешка грешка. Първата версия, върху която се работи, е задрямване."

Билбордът на мястото на произшествието не е бил ограничен, което е допринесло за по-голямата тежест на катастрофата, добави тя.

Още от Мнения и коментари