Милен Керемедчиев: Не виждам как ще стане членството на България в Шенген до края на годината

Мнения и коментари
© архив

България по-скоро няма да отговори на критериите за членство в Шенген и еврозоната.

Това мнение изрази пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Не виждам как ще стане членството на България в Шенген до края на годината, даже и с усилията на г-жа Габриел, ако тя поеме този пост, на външен министър, с всички нейни възможности в Европа. А що се касае до 3-процентовия дефицит, тук нещата са доста по-сложни. Ако България в момента изкуствено задържа инфлацията с различни похвати, за да се придържаме към критерия на 3-те процента в следващите година и половина, влезем в еврозоната, развържем кесията и се отпуснем, тогава ще се случи гръцкият сценарий за България. Ще се налага централната банка и други страни членки на еврозоната да ни спасяват от хиперинфлация, която ще внесем. Шикалкавене едва ли ще бъде допуснато от нашите европейски партньори."

Относно оповестените от Радостин Василев записи и репликите за съгласуване с посолства Керемедчиев коментира:

"Нормално за страна член на ЕС и НАТО е в различни посолства да се запитват доколко България изпраща правилните и точни сигнали за това, че е надежден и стабилен член на ЕС и НАТО, както е поела такъв ангажимент."

"Разделението на турското общество се запазва. Защо турците все пак избраха Ердоган? Ситуацията в световен мащаб, войната в Украйна на самите граници на Турция накара избирателите да заложат на по-малкото, но по-стабилното зло. Двете кампании се сблъскаха – каква да бъде турската държава, как да се управлява", посочи бившият заместник-министър на външните работи след приключилия президентски вот в Турция.

Турците решиха, че в тези тежки турбулентни времена да ги управлява лидер с доказани възможности е по-доброто решение от рязка промяна в политиката на страната, добави той в предаването "Преди всички".

Колкото и да звучи грубо, Ердоган използва мигрантите и печели от тях, като манипулира западноевропейските лидери, затова и промяна в мигрантската политика няма да има, изтъкна Керемедчиев. По думите му "Европа ще продължава да бъде в плен или в "клещите" на Ердоган, що се касае до миграционния процес". 

От друга страна Ердоган е удобното зло, удобният противник на ЕС, с него да се оправдават, че Турция не постига напредък в своите преговори за ЕС и е с най-дългия статут на страна кандидат за членство, каза още той.

Ердоган трябва да се опита да се обърне към по-младите избиратели. Това ще стане видно при следващите стъпки – реформите в турската икономика, смята Милен Керемедчиев. Според него ако оттук нататък турският президент не предприеме резки мерки за подобряване на икономическото състояние на гражданите, го чакат недоволство и напрежение.

Още от Мнения и коментари