Кацаров: Не се налага въвеждането на локдаун

Мнения и коментари

Министър на здравеопазването Стойчо Кацаров каза пред журналисти, че се предвиждат промени в здравната система.

"Спешната помощ се нуждае от промени и подобрения, за да се работи по-добре и по-лесно хората там. Смятам, че персоналът се нуждае от по-добро възнаграждение", каза Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров коментира и предложените алтернативни допълнителни мерки от главния държавен здравен инспектор.

"Предложени са два вида мерки – да се използва зелен сертификат и се предлагат допълнителни ограничения, ако не се стъпва на зелен сертификат. Има и конкретни мерки за училищата. Отчетите се парвят на база община, а не на база област, за да може повече училища да работят присъствено", каза още той.

 

"В понеделник съм свикал извънредно заседание и съм възложил да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестването ще бъде извършвано в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат, това е т.н. "зелен" сертификат", каза още той.

"Самият тест ще е безплатен, но вземането на пробата ще се заплаща", уточни Кацаров и допълни, че сертификатът ще важи "48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест".

 

Относно предложението неваксинираните хора да си заплащат лечението, Кацаров каза: "ще бъде разгледано от експертите на здравното министерство".

"Според нашите експерти засега не се налага пълен локдаун (всичко да спре и хората да останат по домовете си). Така д-р Кацаров коментира предложението на лични лекари от преди дни. Министърът каза още, че е поискал становище от юристи относно предложение на болници лечението на неваксинираните срещу COVID-19 пациенти, да се поема частично от самите тях.

"Няма да вървим към задължителна ваксинация. Никъде по света не се прилага задължителна ваксинация, няма да се прилага и в България".

Още от Мнения и коментари