Кацаров: Смъртните случаи няма да намалеят. Вирусът протича по-тежко, малко са ваксинираните

Мнения и коментари
© БГНЕС

„Смъртните случаи няма да намалеят, високата смъртност се дължи на това, че сегашният вариант на вируса Делта се разпространява по-лесно и заболяването протича по-тежко, второ, много малко хора не са ваксинирани.“  Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ.

„Шансът да умреш в зависимост от възрастта е между 10 и 20 пъти по-голяма, отколкото ако си ваксиниран“, добави Кацаров.

„В момента 25% от цялото население е ваксинирано. След въвеждането на зеления сертификат е хубаво, че се увеличиха ваксинациите“, добави Кацаров.

„Ваксината предпазва от това да се разболееш, или да го изкараш тежко вируса. Ефективността на лекарствата срещу COVID-19 достига до 50%. В 50% от случаите не действат. Ефективността на ваксината е 90-95%.“, коментира служебният здравен министър.  По думите му локдаун не стои като тема дори и дискусионно.

По темата за въздушната спешна помощ, Кацаров каза, че медицинските хеликоптери са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Във връзка с трагичния инцидент, при който загинаха 45 македонски туристи, Кацаров каза, че оцелелите 7 души са в добро състояние, извършени са определени оперативни интервенции и няма опасност за живота.

За това кога ще могат големите ученици да се върнат в училище, Кацаров каза, че до момента са купени 900 000 теста.

„1 100 000 са договорени още от понеделник ще пристигнат. Смятам, че следващата седмица ще има достатъчно тестове и учениците след 5 клас ще могат да се върнат в клас в безопасна среда“, добави още Кацаров.

Служебният министър е категоричен, че тенденцията вече е обърната и от две седмици има спад на заразените. По думите му ситуацията е в контрола на здравните власти, няма проблем с приема на пациентите в момента.  

Още от Мнения и коментари