Главният прокурор Иван Гешев за освободения шофьор, убил момиче: Бесен съм!

Мнения и коментари

Адвокатът на извършителя Ивайло Йорданов, е съпруг на съдийка от Окръжния съд в града, а другият му адвокат – Ивайло Тошев, е син на бивш шеф на полицията в Шумен, коментират в социалните мрежи

Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус.

Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най-точното описание. Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БГНЕС относно случая, при който шуменският окръжен съд освободи под „домашен арест“ 18-годишния Жечко Кюркчиев, който под въздействието на наркотици предизвика тежка катастрофа, причинила смъртта на 22-годишно момиче.

Инцидентът стана на 28 септември в центъра на града като при катастрофата е пострадало и друго момиче. То е настанено в болница със средно тежка телесна повреда. От прокуратурата настояваха на шофьора да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а двамата адвокати на Кюркчиев, както и самият той – „домашен арест“.

Ето какво още каза главният прокурор: „Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно за обективно разследване и наказване на виновните лица при казуса в Шумен. От две години обясняваме, че имаме социален проблем, свързан с войната и жертвите по пътищата. Водещи сме в черната статистика в целия ЕС. Имаме предложения за по-тежки наказания и отнемане на МПС на дрогирани и пияни водачи.

Повтарям вече за не знам кой път какво ще последва от това, че депутатите в предишното НС закриха Специализираната прокуратура и делата за организирана престъпност, корупция и тероризъм ще се разследват, наблюдават и предават на съд на местно ниво в окръжните градове, където всички – най-малкото – се познават. А не по предишния успешен модел, сходен с този на САЩ /ФБР/ и Италия /прокуратурата Антимафия/. Ето това ще последва.“

„Вижте какви съмнения има за ПТП, а представете си дело за организирана престъпност. И това не е укор към конкретен колега. Това знае и вижда в града си всеки българин. Цената плащат, – и за съжаление с години ще плащат, българските граждани. Всеки един от нас.

И тя е мигрантската вълна, наркотиците, заливащи улиците и заплашващи здравето и живота на децата ни, пострадалите наши възрастни родители от бума на телефонните измами, от битовата престъпност и поредния дрогиран шофьор. И мисля, че ще дойде време българските граждани да попитат „защо“ и „кой е отговорен“. Защото това можеше да не се случи или поне да е в чувствително по малки размери. А дори един живот е безценен“, коментира още главният прокурор.

Труд“ припомня, че според стотици коментари в социалните медии под постове за катастрофата множество неизвестни съпровождат случая. Така например, при полева проверка на местопроизшествието непосредствено след катастрофата полицаите установяват, че младежът дава положителна проба за наркотици, която реагира на проба на амфетамини. Пред съда, обаче, пробата изненадващо изчезва и е заместена с друга, от лаборатория на ВМА-Варна, която дава становище, че в кръвта на младежа не е имало наличие на наркотици. Шокиращ е и фактът, че автомобилът, с който Кюркчиев предизвиква катастрофата, и който след нея е оставен на охраняем паркинг на МВР за снемане на допълнителни доказателства, изненадващо се „самозапалва“, като така са заличени ключови доказателства.

Местни медии подозират роднинска връзка между Жечко Кюркчиев и Красен Кюркчиев – собственик на едно от най-големите предприятия за бързооборотни стоки в града, който на практика „владее“ работните места в целия град.

Под постове с новината за смъртта на младото момиче в социалните мрежи се коментира и че един от адвокатите на шофьора – Ивайло Йорданов, е съпруг на съдийка от Окръжния съд в града, а другият му адвокат – Ивайло Тошев, е син на бивш шеф на полицията в Шумен.

Още от Мнения и коментари