Ще има управление около ГЕРБ, или около БСП

Мнения и коментари

"Придържаме се към формулата 5+2. Тоест, 5 сигурни партии и 2, за които решаваща ще бъде предстоящата предизборна компания. Не са изключени размествания, но вече по-голямата част от хората са решили дали и за кого ще гласуват. Да говорим за евентуални големи размествания - не са изключени, разбира се, но по-голямата част от хората вече са решили за кого ще гласуват. Оттук-нататък може да има някаква динамика, но тя не може да бъде, освен ако няма някакви форсмажорни обстоятелства, събития, скандали и т.н. Засега първото място изглежда сигурно за ГЕРБ. Борба ще има за третото място -  между ДПС и "Има такъв народ". Това каза пред Нова социологът от агенция "Тренд" Димитър Ганев.

Първан Симеонов от "Галъп интърнешънъл" коментира, че най-интересна ще е "партията на негласуващите".

"Традиционно в България се смята, че тя е от големите партии. Това е въпросът - ако коронавирусът продължи да расте така, той ще смъкне ли активността. От днешна гледна точка по-скоро - да", каза той.

Според него затова и агенциите очакват да гласуват около 3 млн. души, което е доста по-малко от онези 3,6 млн. души, гласували на последните парламентарни избори. Надявам се да бъде опровергана тази моя хипотеза, добави Симеонов.

"Може да се окаже, че коронавирусът е коалиционен партньор на ГЕРБ", направи опит за неуместна шега ученикът на "Кънчовците". И продължи, че се надява това да не се случва, защото това можело да направи резултата нелегитимен, както и усилието да се състави правителство нелегитимно в очите на много хора".

"Няма как да се направи каквото и да е управление, ако в него не присъства или първата, или втората партия. Тоест, или ще има управление около ГЕРБ, или около БСП. По всяка вероятност ГЕРБ ще получи първи мандат за съставяне на правителството. След това предизвикателствата ще са огромни. Много партии заявиха, че няма да влизат с други формации", допълни Ганев.

Още от Мнения и коментари