Трагедия за грозна полит употреба

Мнения и коментари

tribune.bg

Тече разследване кой носи отговорност за ужасната трагедия, която се случи в София в неделя – младо момче загуби живота си след токов удар от шахта. Въпреки че разследването тепърва започва, видни опозиционери вече раздадоха присъди, а смъртта на младежа се използва по най-грозен начин.

Слави Трифонов, който пропусна регистрацията на партията си за изборите, приши станалото директно на Бойко Борисов.

"Господин Борисов, това не са нелепи инциденти. Това е некадърност. Това е безхаберие, това е корупция. И загиналите деца, и срутените нови пътища, и пачките, и кюлчетата в чекмеджето са доказателство, че некадърността, безхаберието и корупцията отдавна преминаха граници, които не трябва да се преминават. И това не е предизборна кампания. Това е вашето управление, което е просто нелеп инцидент", написа Трифонов във Фейсбук.

Подобна е и тезата на "отровния" адвокат Николай Хаджигенов. Директни препратки към ГЕРБ прави и Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", която от известно време използва всеки повод за антиправителствено говорене.

"У нас убиват фонтаните и капаците на шахтите. А калинките ни наглеят и напевно ни повтарят "Видими резултати". Да, видими са....сълзите и мъката в сърцата на осиротелите родители. Къде сте сега, безценни наши чиновници, които с безхаберието и тежката си некомпетентност направихте едно дете ангелче? КОРУПЦИЯТА УБИВА и дава "Видими резултати", написа и тя.

"Корупцията убива децата на България. Господ да е на помощ на това семейство, което никога повече няма да чуе смеха на детето си. И дано Господ да накаже изключително сурово отговорните, защото явно в тази наша България няма нито отговорност, нито справедливост", написа Емил Джасим. Петър Недевски, друг виден протестиращ, вече събира желаещи за протест срещу Йорданка Фандъкова.

"Утре до 16:00, да си депозирала оставка и да си се измела. Иначе идваме, но не с добро!", закани се той.

Въпреки опитите отговорността да се прехвърли към управляващите, за да може трагедията да се употреби предизборно, тротоарът е публична общинска собственост и за него отговаря общината – в случая, районният кмет от "Демократична България" Димитър Божилов. Не е случаен фактът, че кметът заявява пред "Свободна Европа", "че изискал записите от уличните камери. Целта е да се провери дали в дните преди инцидента е имало намеса по електрическата мрежа в района на шахтата". Тази задача влиза в неговите правомощия. Зам.-кметът с ресор "Строителство" Христо Вълчанов също беше сред първите, които медиите потърсиха за коментар по темата, тъй като по дефиниция е ясно, че това е общината, в чиито компетенции попада конкретният тротоар. Пред БТВ Вълчанов посочи, че към шахтата за ток се е включил преместваем обект, който не бил на тротоара, а в двора на близката болница УМБАЛ "Св. Иван Рилски", което, подчерта той, е "държавен" терен. Не е ясно как собствеността на терена на болничното заведение обаче може да промени мястото на трагедията – общинският тротоар.

И докато разследващите и община "Триадица" проверяват твърденията, че някой е пипал шахтата през последните дни, то "Фейсбук" вината вече беше пришита на "универсалният виновник" Бойко Борисов.

Още от Мнения и коментари