Слави опита да извади от листата човека от "Олинеза", ЦИК отказа

Мнения и коментари

breaking.bg

Лютеница от бяла риза се мие трудно. Този всемирен постулат изпита на гърба си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и неговата пълномощничка Виктория Василева. След като веднъж направиха грешка и на 28 февруари регистрираха листата си за София-област, в която под номер 3 фигурира сина на скандалния собственик на фирма „Олинеза“ Никола Кръстев, те разбраха по трудния начин, че не е лесно да го „разкарат“ от нея без той да желае това. И попаднаха в нашенски параграф 22.

Драмата в „Има такъв народ“ започна на 2 март сутринта, когато разкрихме, че синът на обвиняемият за 4 престъпления Христо Кръстев е „набутал“ отрочето си в листите на модерната сега партия „Има такъв народ“, като вероятно ще ползва политическите индулгенции, за да се спаси от правосъдието.

Само часове по-късно, в 14,44 ч. Виктория Василева, като пълномощник на Слави Трифонов, се опитва да поправи „явната грешка“. Във второто предложение до Районната избирателна комисия на София-област се иска Никола Кръстев да бъде изваден от листата.

На негово място трябва да дойде Паунита Михайлов Петрова (така на 2 пъти е записано презимето на кандидатката в решението, б.а.), а листата се преподрежда с едно място напред от номер 3 до 7 включително. Отделно под номер 8 в листата е предложен нов кандидат – Десислава Красимирова Недялкова, показват решения на РИК София-област.

Според изборния закон това може да стане или по желание на кандидата, или, ако той почине или изпадне в трайна невъзможност да участва изборите. Но Никола Кръстев очевидно не иска да изпадне от листите, защото явно той и баща му са инвестирали много сили, време и средства, за да се случи това. Очевидно не е умрял, нито е претърпял друго форсмажорно обстоятелство. Очевидно фикс идеята на живота му е да стане депутат.

От РИК още по телефона са заявили на Василева, че това е неосъщестимо без изрично заявеното желание на Никола Кръстев. Всъщност не е ясно какво е разбрала по телефона Василева. До края на деня тя успява да вкара още едно предложение за листа.

Никола Кръстев остава кандидат-депутат, но от 3-то място отива на 9-то място. Останалите кандидати от листата са подредени с едно място напред, като по този начин номер 3 става Паунита Михайлов Петрова. Василева обаче не представя задължителните атрибути-документи, за да смени мястото на Христо Кръстев. Според закона това е или декларация за отказ от кандидата да участва в регистрираната кандидатска листа или документ, удостоверяващ трайната му невъзможност да участва в изборите.

Но Кръстев не желае да се отказва. Не, че е учил за депутат или е незаменим. Не му пука и за отношението на лидера на партията Слави Трифонов и съратниците към него, ако бъде избран за народен представител. Защото той ще бъде презрян и изхвърлен при възможност от парламента и партията.

Просто, очевидно залогът да получи депутатски имунитет и индулгенции за баща си, който е заплашен с до 30 години затвор, е огромен. И на това са заложени много финанси, много очаквания и много липса на морал.

Затова и РИК, а на 4 март и Централната избирателна комисия отказват да променят кандидат-депутатската листа на партия „Има такъв народ“ за 26 изборен район – Софийски. Сега отказът на ЦИК може да бъде жален в Административен съд – София-област.

Лютеницата, с която Никола Кръстев се опита да опетни листите на партия „Има такъв народ“ може да придобие и кървавочерени оттенъци. Защото с отказа си да се оттегли от листата Никола Кръстев вкарва „Има такъв народ“ в съдебни разправии. Нещо, от което партията на Слави Трифонов няма нужда месец преди парламентарните избори.

Още от Мнения и коментари