Светослав Стамов: Очакваната подкрепа към ДБ в US доклада е само в мечтите ляволибералчетата

Мнения и коментари

Светослав Стамов, Фейсбук

Така, прочетох годишния доклад на US department of state и съветвам всеки да го прочете, вместо да му го преразказват. Докладът е доста обективен и се базира на съобщения от медиите и БХК. Реакцията ми, персонално, беше - кое не е така? Щатите са много по-критични към самите себе си, отколкото към България, примерно.

Изнесените неща са известни буквално на всички в БГ и независимо какво ще прочетете, така и не видях критики нито към правителството, нито примери на сериозно нарушаване на човешките права в БГ. Не бързайте да го отхвърляте априори, само защото е критичен - той е критичен към всички, не само към България. Очакваната подкрепа към ДБ в доклада е само в мечтите ляволибералчетата.

Критика, разбира се, има. Но към кого?

А, да,

1. към 111-те в света – „колапс“, „автоцензура“ - автоцензура, уважаеми, не „цензура“*. Подозрения - *подозрения*, че Пеевски се меси в редакционната политика на 5-те си вестника. Сигурно са основателни, нямам представа; но критиката е основно по отношение на смайващо ниското ниво на българската журналистика, за което, извинете, наистина *пазарът реши*.

2. Критика към българския съд, но, забележете за какво - че намалил присъдата на Десислава Иванчева, която, по доклада, била хваната с 600 хиляди евро подкуп, но съдът бил намалил присъдата и от 14 на 8 години. Да ви прилича на критика към правителството това, уважаеми приятели? На мен ми прилича на критичност към съда... Няма изчезнали хора, няма политически репресии над противници - това по доклада.

Полицията набила 4-ма по време на протестите и след това. Това пак по доклада. 4-ма? Че това си е комплимент; Испания е спомената със стотици набити, примерно. За насилието над жените - 50% от анкетирани в някаква анкета били обект на семейно насилие в дадена точка от живота си - само че, не „жените“, а „анкетираните“. Пак за сравнение - в Испания процентът е 57%, ама само жени, и не през живота си, а през последната година. Абе много бият тези испански мъжаги? Ти да видиш...

Да, ОМО Илинден са споменати в един равен тон - че не са спазени 14 препоръки на европейския съд те да бъдат регистрирани. А това лъжа ли е? Ами не са регистрирани, факт. А трябва ли да бъдат? Докладът мълчи, това е констатация, а не препоръки... Междувпрочем, помаците също са споменати - като хора, чиито права не са нарушавани, и са изрично квалифицирани като „българи, приели някога исляма“. Иди го разбери тоя доклад...

Изрично е посочвано, че нарушенията на човешките права са една шепа и трябва да ги търсиш с лупа. Аз ако поискам, бих написал далеч по критичен доклад. Да, ВМРО и НФСБ са посочени като националисти - а да не би да не са? Изтъкнат е и един (1) случай, в който група тийнейджъри са замервали други тийнейджъри с яйца, под претекст, че последните са лгбд.

Оскверняване на еврейско гробище в Шумен (вярно), *желязна защита от страна на правителството на българските евреи и безкомпромисна борба с антисемитизма* - по данни на Шалом. Ами, пак вярно. Щом го казват българските евреи, ние какво да кажем? Луков марш, споменат, забраната му - също; и двете са верни. Корупция, да, *говори се*. Осъдени за корупция - пак да. Освободени от отговорност - също.

Но там примерът, даден за корупция, е Иванчева - как ѝ намалили присъдата, въпреки че била хваната и т.н. Генерално, който си мисли, че докладът е някакво унищожение/унижение, просто да го прочете и да го сравни с останалите доклади. И още веднъж - това е САЩ. Те са, по-скоро за лошо, отколкото за добро, много по-критични към самите себе си, отколкото към, примерно, България или Испания. И не, не работят със свои данни - само с помощта на Българския хелзинкски комитет и извадка от медийни новини. Каквото им казали, това рапортували.

Още от Мнения и коментари