Румен Петков: Новото правителство трябва да извади на първото си заседание Иван Гешев от държавната резиденция

Трябва да се свали веднага охраната на Борисов

Мнения и коментари

Избираме ново правителство и охраната на Бойко Борисов се сваля веднага, защото няма законово основание да бъде охраняван. Новото правителство трябва да извади на първото си заседание Иван Гешев от държавната резиденция. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на АБВ Румен Петков, който представи решения за промяна на атмосферата в обществото с новия Парламент.

"Законът, който внасяме, предвижда всички охранителни функции да се върнат в НСО, тоест МВР и звеното, подчинено на главния прокурор, за охрана на свидетелите, вече няма да имат право да охраняват - така автоматично се променя атмосферата в съдебната система, в държавата и нейната администрация, атмосферата в обществото, тоест няма недосегаеми", коментира Румен Петков.

Според него в новото Народно събрание не се чувства връщане към нормалността и институционализма.

"Правят неща, които дават усещането на българския гражданин, че сме непоследователни, конюнктурни, че сме в състояние да веем байраци срещу всичко и срещу всички, че животът почва с нас", отбеляза още Румен Петков.

Предложените от партиите в Парламента промени в изборното законодателство изискват поне година и половина работа по приемането им, а обществената атмосфера е друга, добави лидерът на АБВ.

"Не може да искаш неща, които са единствено и само от правомощията на Велико народно събрание. Нека първо да питаме Конституционния съд за допустимостта", каза още Румен Петков.

Според него се правят "неща, които бетонират дуета Гешев - Борисов"

Още от Мнения и коментари