Д-р Илко Семерджиев:

Премахването на статута на болниците като търговски дружества ще разруши здравеопазването

Мнения и коментари

Част от партиите, които се явяват на парламентарните избори, не са представили никакви здравни опции в програмите си, а друга част въобще не са представили програми, което е много странно – да се явиш на избори без оферта към избирателя. Това коментира във връзка с платформите на политическите сили бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев.

"Тези, които са представили, бих могъл да ги разделя на две групи. Едните са такива, които залагат на развитието на системата, на подобряването на нейни сектори, което може да се толерира, но няма никакви по-радикални действия, няма никакви по-решителни действия включително, дори и в областта на развитието на здравеопазването. А другата част са буквално опасни", смята той.

Като опасна той окачествява програмата на БСП за здравния сектор.

"С това "Вън търговците от храма", което са го превърнали в една кошмарна мантра. Декларират неща, които ако ги свършат, евентуално ако спечелят изборите и получат мандат за управление, буквално ще разрушат системата. Например, БСП казва – ще дерегистрираме лечебните заведения от Търговския закон. Но не казват как и къде. Те дори не знаят какво ще направят. Лечебните заведения не са регистрирани по Търговския закон. Те са регистрирани по Закона за лечебните заведения, той е специализиран, създаден специално за това. Но, за да може тяхната стопанска дейност да се подчинява на всички стопански закони в страната, включително и на Закона за счетоводството, те трябва да имат в стопанската си част търговска регистрация. Но не са класически търговски дружества, защото те нямат право на сделки", посочва Семерджиев.

"Например, една болница, ако я разгледате, първо тя представлява хотел, и този хотел има своите стопански разходи и трябва по някакъв начин те да бъдат включени в стопанския оборот на страната. Но медицинската част се регулира от други закони – Законът за здравето, Законът за лечебните заведения, Законът за здравното осигуряване, Националният рамков договор, индивидуалните договори, трудовите договори на работещите в тези лечебни заведения, медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, етичните кодекси. Т.е., лечебната дейност е регулирана дейност и в никакъв случай не е регулирана по Търговския закон. Така че това, което предлага БСП е буквално кошмарно, защото ако тръгнат заради стопанската им част да ги дерегистрират от Търговския закон, това означава ликвидационни процедури в продължение на години. Това ще разруши здравеопазването едноактно", категоричен е д-р Илко Семерджиев.

По думите му, в режим на лечебна дейност може да влезе всякакво юридическо лице, включително и търговско дружество. Въпросът е как е регламентирано заплащането – дали се плаща от НЗОК, или пациентът е принуден да бърка и да заплаща от джоба си.

"В България се плаща от НЗОК. Ако има някакви злоупотреби – вероятно те са факт – те са предмет на друг тип политика – наказателна, а не на дерегистрация на юридически лица", подчертава той.

"Всяка човешка дейност има своите стопански и финансови измерения и това е абсолютно нормално. Нека ви дам един пример – клиничната пътека, с която се обслужва един заболял от COVID, в България е изключително ниска като цена – малко над 1000 лв. В САЩ нормално болнично лечение, без усложнения, е около 15 000 долара. Тези, които стигат до интубация, се качват над 50 000 долара. Там имаха пациент, който получи 2 млн. долара сметка от лечението си в болница", разказа д-р Семерджиев и отбеляза, че в България здравеопазването определено не е бизнес.

"И това се дължи на НЗОК, която фиксира и регулира цени, обеми, диагнози, клиничен алгоритъм на поведение чрез клиничните пътеки, и на всичкото отгоре го прави на цена, която е нищожна. Това се доказва най-вече от размера на разхода за здравеопазване в БВП. Ние се справяме годишно с около 650 евро на глава от населението, докато страни като Швейцария, като САЩ отдавна минаха 10 000 долара на глава от населението", изтъкна още той.

Източник: Zdrave.net

Още от Мнения и коментари