Оглушително "Радевомълчание" по шпионския скандал с Русия

Повече от година президентът бави указа за назначаването на нов директор на Служба "Военно разузнаване"

Мнения и коментари

Антон Тодоров, zonanews.bg

Казват, че мълчанието е злато. В случая с подозрителното мълчание от „Дондуков 2“ по повод безпрецедентния шпионски скандал, който се развива от няколко дни, си мисля дали става дума за ценност или за цена. На мълчанието! Румен Радев преди време призоваваше да се пази "радиомълчание" преди три години около сделката с изтребителите Ф-16. Когато се появиха съмнения, че неговата позиция и действията на неговия екип по сделката са в посока тя да бъде стопирана. Както и да се върне страната ни към крайно неизгодната и вредна за България като натовска страна оферта на шведите от "Грипен".

Още повече, че пак по това време иначе крайно сдържаният бивш служебен премиер Огнян Герджиков, назначен 2017 г. от Радев, даде воля на онова, което знае и обвини Радев, че в последната седмица на служебното правителство го е подложил на силен натиск да се вземе решение, че новият изтребител на България ще бъде "Грипен". И те взеха такова решение. Не един и двама специалисти по темата, както и коментатори обясниха след време, че покупката на "Грипен" пряко работи за руския интерес. Поради какви причини – всеки може да разбере като се порови малко в интернет. Важното е, че Радев наложи на своето правителство решение, което конфликтува с националния интерес. Това е извън всякакво съмнение. Направил го е от гол ентусиазъм, Вие да не си помислите, че от СААБ са го мотивирал е с нещо. Всъщност, мотивирали са го с потупване по рамото, но само толкова.

Дали е случайно, че Радев вече близо година бави указа и не назначава днешния заклет проатлантик и натовец Велко Атанасов, директор на "Служба "Военно разузнаване"! Велко Атанасов е първият директор на СВР, който предприема мащабна и много мощна операция за прочистване и заличаване на руските къртици в тази много важна българска секретна служба. Това случайно ли е според Вас? Според мен не е.

Преди година и половина се оказа, че руската връзка протича и в обвинението на прокуратурата към един от ключовите съветници на Радев – Пламен Узунов, известен основно с това, че обича да се облича в дрехите на Хитлер и да позира с изпъната напред ръка. Само за това Узунов трябваше да изхвърчи като коркова тапа на секундата, но лицето Румен Радев е великият арогантник на българския посткомунизъм и не да направи такова нещо! По-важното е, че през лятото на миналата година прокуратурата разпространи кореспонденция между обвиняемия Пламен Бобоков и Пламен Узунов. В нея се вижда, че Бобоков е поискал от Узунов помощ за руски гражданин да получи българското гражданство, въпреки че за него има отказ от ДАНС.

Тогава Радев излезе пред президенстството с вдигнат юмрук! Бе даден старт на протестите. Какво ли да очакваме сега? Мислете!!!

Като добавим и плътното обкръжение около Румен Радев, което е изтъкано от бивши ченгета, клели се във вярност към БКП и СССР в клетвените си листове като щатни и нещатни сътрудници на ДС, като добавим и връзките му с ген. Решетников и неговия Институт, като добави и половин дузина други решения, позиции, назначения, които Румен Радев е направил през тези над четири години и всичко си идва на мястото.

Нашата работа е на изборите през есента да изчегъртаме този тип от позицията като президент на България. Пък след това – нека Гешев заповяда!

Още от Мнения и коментари