Няма шанс БСП да изпревари ГЕРБ

Мнения и коментари

"Очакваме шарен парламент от 5 - 6 партии. Но няма да стигнем до Парламента след изборите 2014 г., когато в НС имаше 8 партии, но Борисов все пак направи второто си правителство. Това каза пред БНТ Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч". На тези избори България не е пред кардинална политическа промяна - като 2001 или 2009 г. Тогава на сцената излиза една нова политическа сила и тя прави толкова мощен пробив, че успяват да направят правителство без участието на другите ключови големи сили в онези години - СДС и БСП. Днес перспективата е друга - коалиция без участие на една от големите политически сили ГЕРБ или БСП не може да се направи.

Резултатът на ДБ се топи заради конкуренцията за протестния вот, добави Димитрова.

"На полето на протестния вот (затова говорим, че няма една партия, която да обира този вот), имаме разпиляване между няколко политически субекта. Има една особеност - ДБ все пак е една коалиция, която през двете партии ДСБ и "Да, България" имат едно устойчиво ядро, което ще видим как ще се активизира преди самия вот. Т.н. "градска десница" има силно влияние сред хората с добри професии, с добри доходи, които не са толкова активни политически. При Мая Манолова и Слави Трифонов ще има по-големи флуктуации в подкрепата", обясни Димитрова.

На въпрос каква е причината хората на Трифонов да не се появяват и да не говорят. Димитрова отговори, че Трифонов дава директна заявка какво ще направи.

"Ние не познаваме Трифонов в друго амплоа извън медийното му амплоа. А и той самият не се е пробвал и затова прави онова, което е правил досега като шоумен. Дали ще се изложат хората му, ако си отворят устата?",

Според Боряна Димитрова лансираните няколко ключови експерти показват един идеологически микс - професор Чорбанов представлява крайното либертарианско крило в медицината. Мика Зайкова изповядва едно крайно етатистко крило в сферата на анализа на икономиката, тя държи на силното участие и намеса на държавата в икономиката. Това е нещо, което зарежда с противоречия партията на Слави Трифонов, то е потенциална заявка за нееднозначно поведение на парламентарната група на партия "Има такъв народ".

Заявките на Слави Трифонов към момента са, че няма да участва в коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП. Не изключвам вероятността и за експертно правителство или програмен кабинет", коментира още тя.

"Но както и да бъде наречено, едно такова правителство ще остане в съзнанието на хората като коалиция на губещите - на вторите, на третите или четвъртите. Поне европейската практика показва това. Целта на ГЕРБ е да имат 85-90 депутата, за да имат легитимното право да направят първи правителство", допълни тя.

Димитова каза още, че е невъзможно БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ.

"Това е политическа екзотика. Като организационна кондиция БСП не е в онова състояние, което да й даде устрем нагоре. И Слави Трифонов, и патриотите "късат" от тялото й". 

Колебаещите се са около 1/4 от имащите право на глас, каза Димитрова. Възможно е около 1/3 от тях да не отидат.

"Опасният чар на малките партии въоще не е за подценяване. Кои от тях ще влязат в НС, кои от тях ще участват в съставянето на правителство с подкрепата си", смята тя.

Още от Мнения и коментари