Министър Славов: Днешното вето на президента бе очаквано

Мнения и коментари

Министърът на правосъдието Атанас Славов определи като "очаквано" ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха възстановени отменените с Шестата поправка на Конституцията правомощия на Пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

Славов призова депутатите - преди да решат дали да подкрепят, или да отхвърлят президентското вето, да се запознаят с обсъжданията на съдебните кадровици по  този повод от края на миналата година.

Министърът припомни и своята позиция:

"Имаме преходен период, но имаме и пряко прилагане на конституцията. Ако погледнем параграф 23-ти, алинея 2 от конституционната промяна, ще видим, че там се казва - двете колегии изпълняват функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изпълняват функциите, те трябва да ги изпълняват в пълнота. Конституцията е дала много ясни и конкретни правомощия на двата нови съвета и мисля че с малка редакция на действащия закон те могат да се приложат практически още от този момент, но все пак изборът е на Народното събрание".

Още от Мнения и коментари