Кой ви плащаше телефона докато бяхте шеф в парламента, г-жо Дончева?

Мнения и коментари

Иван Михайлов, breaking.bg

От няколко дни в медиите шества г-жа Татяна Дончева. От новата коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Дончева е част от „новите лица на протеста“ за които толкова радостно хлипат различни политолози. Дали е така ? По времето на Тройната коалиция Татяна Дончева, депутат от БСП, е зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност в Народното събрание. И същевременно е председател на подкомисията за контрол на специалните служби. На 1 януари 2008 година започва работа Държавната агенция „Национална сигурност“-ДАНС. Законът за създаването на агенцията е приет окончателно на второ четене на 11 декември 2007 година. Идеята за ДАНС лансира премиерът Сергей Станишев, който е в подмолен конфликт с вътрешния министър Румен Петков и иска да спре концентрирането на цялата информация в МВР.

„Майката“ на агенцията е Дончева. „Аз създадох ДАНС. Автор съм на модела, по който е съставен законопроектът за създаването на агенцията, участвах в структурирането й, дори измислих името“, казва през 2010 година тя пред несъществуващата вече телевизия PRO.BG. В края на септември 2008 година ДАНС вече е забъркана в грандиозен скандал с подслушване на журналисти и депутати. Автор на скандала е Татяна Дончева. На 1 октомври „новото лице“ в 45-то Народно събрание отива в ДАНС заедно с шефа на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов. Това е същият Спасов, юрист от НДСВ, който заедно с президентския човек Еленко Божков спряха метрото в разгара на протестите и блокираха стотици хора в ужас.

Тандемът Дончева - Спасов отива на проверка в ДАНС. По-късно отиват втори път, но заедно с още четирима депутати от комисията по сигнал, че „Родното ФБР“ събирало незаконно разпечатки от телефонни разговори на журналисти и депутати. След визитата им се разрази скандала с разработката „Галерия“.

Да припомним за какво ставаше дума.

Делото „Галерия“ е водено срещу издателите на вестник „Уикенд“ Мартин Златков и Недялко Недялков, както и срещу журналиста Димитър Златков. То е започнато от ДАНС по повод на публикации на спрения сайт „Опасните“ и вестник „Уикенд“ и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Председателят на ДАНС Петко Сертов сам е подал сигнал до агенцията за започването на разработката, както и лично е поискал от Софийския градски съд разрешение да се използват СРС-та по делото. Като причина за откриване на „Галерия“ Сертов е посочил, че с технически средства е установено кой стои зад сайта „Опасните“, а именно журналистът Огнян Стефанов. Сред подслушваните са политици, хора от ДАНС, журналисти и бизнесмени. На 12 юли 2013 година „Родното ФБР“ официално разсекрети и публикува цялата разработка.

Разсекретеното дело „Галерия“.

Ето части от нея: 

Агентите стигат до извода, че вероятният „център“ на информацията е бившият секретар на МВР Цвятко Цветков, който поддържал контакти с бивши и настоящи служители на агенцията, сред които Светозар Кунгалов, Зоя Димитрова (пресаташе на ДАНС), Веселин Марков, директор на дирекция в ДАНС и Петко Сертов. Информацията достигала до журналиста Огнян Стефанов, който е засичан да се среща и с депутата от БСП Татяна Дончева. От своя страна Дончева е засичана да контактува често със служителите Зоя Димитрова, Веселин Марков, Иван Драшков (зам.-председател на ДАНС), Цветлин Йовчев (по това време директор на дирекция), както и с председателя на ДАНС Петко Сертов. Агентите засекли, че в рамките на три месеца червената депутатка е имала 126 разговора с Иван Чобанов и 6 разговора с Орлин Иванов, и двамата бивши служители на НСС и ВКР. В същото време Иван Чобанов е засечен да разговаря със служители на ДАНС повече от 220 пъти. След проверката Дончева обявява, че нейният телефон е подслушван. В медиите се тиражират твърдения, че са засечени над нейни 80 телефонни разговора с Огнян Стефанов. Тя отрича, но не уточнява кой телефон е подслушван. Според запознати в разработката „Галерия“ е засечен телефон на бургаска фирма. Чак по-късно се установява, че това е телефон, който ползва Дончева, но се плаща от въпросната фирма. Тя е на червени бизнесмени край морето, близки до БСП и приятелката на Дончева Дора Янковa, бивш кмет на Смолян и депутат.

Затова имам няколко въпроса към г-жа Дончева, която постоянно говори за олигархия, мафия и зависимости на политици.

Г-жо Дончева, вярно ли е, че докато депутат от БСП и зам.-председател на вътрешната комисия в НС вашият телефон е плащан от бургаска фирма ?

Ако е така, по какви причини един толкова влиятелен депутат, председател на подкомисия за контрол на спецслужбите, трябва да ползва фирмен телефон ?

Това зависимост ли е ? Или конфликт на интереси ?

Имахте ли някакви финансови или икономически взаимоотношения с въпросната фирма ?

През март-април 2008 година, отново с активното участие на Татяна Дончева, избухва страхотния скандал в МВР, довел до оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Овакантеният пост се заема от Михаил Миков, депутат от БСП. Според запознати това става с личното покровителство на Татяна Дончева, която реално контролира Миков като вътрешен министър.

И ето още няколко въпроса към Дончева.

Г-жо Дончева, колко пъти сте ходила в ГДБОП в качеството си на депутат и зам.-председател на вътрешната комисия след разпореждане на Миков ?

Вярно ли е, че при посещенията си при антимафиотите сте получавала достъп до всички разработки на службата ?

Това законно ли е ? И ако смятате, че е законно, за какво сте събирала информация от оперативните разработки на ГДБОП ?

Нормално ли е депутат да проверява оперативни разработки на службите неофициално ? 

Искрено се надявам „новото лице“ на парламента да благоволи да отговори на въпросите.

Още от Мнения и коментари