Ковачевски: Пътят на Северна Македония към ЕС не минава през София

Мнения и коментари
© БГНЕС

"Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки.  С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС”, каза в интервю за предаването „Трилинг” премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.  

Той повтори, че опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата. 

„Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство.  Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента. Затова казвам, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента”, посочи Ковачевски.  

На въпрос защо досега не са направени необходимите стъпки, за да бъдат изготвени конституционните промени, процедурата по приемането на които е дългa, Ковачевски посочи, че до този момент ангажиментът е бил да бъде направена реконструкция на правителството, за да има стабилно мнозинство за функционирането му. Сега предстои да бъдат изготвени предложенията за промените в конституцията, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия, „да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос”. 

В изявление от ВМРО-ДПМНЕ снощи му отговориха, че няма да участват в работната група, „защото не дават доверие на един ненадежден процес”. 

Според записаното в преговорната рамка на Северна Македония, за да започнат преговорите с ЕС по отделните глави в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат вписани българите. Към общностите, които трябва да бъдат добавени в конституцията Ковачевски допълни и хърватите, и черногорците, а по време на срещата си с представители на израелска парламентарна делегация- и евреите. От опозицията са категорични, че няма да гласуват конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната. 

Още от Мнения и коментари