Как да гласуваме правилно – две прагматични условия

Мнения и коментари

Александър Йорданов, Фейсбук

Една лъжа скита из нета. Според нея ГЕРБ е организирал досега изборите и затова ги е печелил. Много хора се връзват на тази лъжа. Фактите обаче са други и те говорят, че след 31 години демокрация за ПЪРВИ ПЪТ правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти ще организира избори. Но имало ли е фалшификации и манипулации на досегашните избори, които са общо десет? Имало е. Ето кои са били правителствата, организирали парламентарни избори в България от 1990 до 2017 г.

1990 – Правителство на БСП с премиер Андрей Луканов

1991 – Програмно-експертен кабинет с премиер Димитър Попов

1994 – Служебно правителство с премиер Ренета Инджова

1997 – Служебно правителство с премиер Стефан Софиянски

2001 г. – Правителство на ОДС с премиер Иван Костов

2005 г. – Правителство на НДСВ, ДПС, Новото време с премиер Симеон Сакскобургготски

2009 г. – Правителство на БСП, НДСВ, ДПС с премиер Сергей Станишев

2013 г. – Служебно правителство с премиер Марин Райков

2014 г. – Служебно правителство с премиер Георги Близнашки

2017 г. – Служебно правителство с премиер Огнян Герджиков

И така. От проведените десет парламентарни избори пет са били организирани от служебни правителства, назначавани от президента. Един избор е организиран от „програмно-експертно” правителство и само четири от партийни правителства.

Сега за първи път правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти ще организира избори. И те са само след три дни.

Толкова бързо дойдоха тези избори, че сякаш са предсрочни. И се оказва, поне така твърдят социолозите, че тези партии, които най-много вдигаха врява за предсрочни избори миналата година, не са готови за изборите на 4 април. Те им се струват много, много предсрочни. И отсега е ясно, че от 31 партии и коалиции, за които ще се гласува в неделя, поне 25, или 80%, няма да попаднат в парламента.

Какво означава това. Това означава, че абсолютно ненужно ще се разходят до избирателните секции онези граждани, които ще гласуват за тях. Техните „любимци” няма да ги има в 45-то Народно събрание.

Затова и винаги съм обяснявал преди избори, че няма смисъл да се гласува за партии, които няма да преминат четирипроцентната избирателна бариера и естествено няма да влязат в парламента. Важно е да се знае също така, че подадените за тях гласове след това се разпределят към преминалите бариерата партии и се трансформират в техни депутати.

Така например на изборите през 2017 г. гласувалите за ДСБ (тогава коалиция „Нова република“) с резултата от 2,54 % практически помогнаха на ГЕРБ да получи някой и друг депутат повече. Същото тогава направиха и партиите „Да, България!” и „Зелените”, които общо получиха 2,96 % и също не успяха да влязат в парламента, помагайки по този начин също на ГЕРБ. Сега близо 25 партии няма да преминат избирателната бариера и ще дарят мандати на партиите, които ще я преминат. И най-много ще се „облажат” от това победителите на изборите, но няма да останат с празни ръце и пласиралите се след тях.

Тук, ако продължа с примера, е любопитно, че сега ДСБ, „Да, България” и „Зелените” се явяват обединени („Демократична България”) на изборите и ако съберете получените от тях проценти през 2017 г., ще видите резултата, който предвиждат за тях социолозите за предстоящите в неделя избори.

Това означава, че тези партии не са успели за четири години да убедят нови избиратели да гласуват за тях. Явно и протестите не са им помогнали, както и колениченето пред президента. Затова и са далеч от изборна победа, като разликата между техния резултат и този на победителите на изборите ще бъде болезнено голяма.

Затова и винаги съм съветвал да се гласува за партия или коалиция, която със сигурност ще влезе в Народното събрание. Но съм добавял веднага и второ условие, а именно това да бъде гласуване за партия или коалиция, която има шанс да победи БСП. Това е мое лично виждане. Но пък то гарантира хубави дни за България.

Това са двете прагматични условия за правилно гласуване на изборите. Първото, повтарям, е да не се гласува за партия или коалиция, която няма да влезе в парламента. Три дни преди изборите вече е ясно, че около 25 (от общо 31) ще бъдат партиите или коалициите, които няма да имат свои представители в следващото Народно събрание.

И второто условие е, да се гласува за политическа сила, която според социологията има най-големи шансове да победи БСП. По това условие, също три дни преди изборите, картината е пределно ясна.

Има само един участник в изборите в неделя, който може да победи БСП. И това е коалицията ГЕРБ/СДС.

С написаното отговарям на въпроси от типа: „за кого да гласувам” и „не знам дали да гласувам”. Гласувайте! Гласуването е граждански дълг. А чл. 42 ал. 1 от Конституцията казва, че гражданите имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Използвайте това си право в неделя.

А описаният от мен начин на гласуване гарантира, че няма да се чувствате излъгани и „разходката” ви до избирателната секция ще има смисъл, защото вашият глас ще бъде представен в 45-то Народно събрание с правото да избира държавни органи и дори да провежда референдуми.

Още от Мнения и коментари