Иванов разочарован от падането на правителството, Костадинов се готви за избори

Мнения и коментари
© БГНЕС

Да благодарим на министрите, на премиера Петков за куража и усилията в тази изключително сложна ситуация. Това бяха първите думи на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, веднага след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, който за първи път в демократичната ни история се оказа успешен.

„Хвърлиха страната една крачка по-близо до поредната криза без да имат никаква визия. Предстоят ни преговори, отново мандатът ще се върне по Конституция в „Продължаваме Промяната“. Ще обсъдим внимателно с тях всички възможности, така че да върнем страната в състояние на управляемост, но само по пътя на истинската дълбока промяна. Ние трябва да намерим най-правилната политическа формула за това как страната може да се управлява оттук нататък, не просто търсене на депутати един по един“, категоричен бе Иванов.

„Единственото нещо, за което сме готови, е да продължим да работим за сериозната трансформация на страната. Ако в крайна сметка се стигне до избори - готови сме и на това“, подчерта той.

По думите му от гледна точка на партиен егоизъм за „Демократична България“ е по-добре да се отиде на избори и да бъдат в опозиция.

„По-добро, по комфортно решение! Но от гледна точка на интересите на страната, тя да бъде управляема, да не отиваме на хаос и на поредните безплодни избори, които може да влошат положението. Има тежка отговорност да опитаме да намерим някакво решение. Но това ще се случи заедно с мандатоносителя „Продължаваме Промяната“, защото това е политическата сила, която получи енергията и мандата на хората да търси промяна. Затова за нас най-естествено е с техния мандат да се правят усилията и ще се фокусираме върху тях“, категоричен бе Христо Иванов.

Информацията, с която ние разполагаме е, че към момента „Възраждане“ е първа политическа сила. Ние ще управляваме само самостоятелно. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов минути след като беше гласувано недоверие на кабинета „Петков“.

Костадинов подчерта, че в този парламент няма да преговаря с нито една партия, защото това ще се сметне за предателство от неговите избиратели.

Според него в това Народно събрание има пет американски и една турска партия.

По думите му социологическите прогнози на последните няколко избора са давали, че „Възраждане“ няма да влезе в парламента, включително последния път. Според него те работят за този, който ги плати.

„Ние разполагаме със свои проучвания, които са правени от истински социолози. Информацията, с която ние разполагаме е, че към момента „Възраждане“ е първа политическа сила. Въпросът вече не е дали ще спечелим следващите избори, а с колко ще ги спечелим“, разкри Костадинов.

Още от Мнения и коментари