За това ли протестираха младите? За Капон, Дончева, Инджова и Зайкова?

Мнения и коментари

Иван Михайлов

Помните ли лятото на миналата година ? Какъв възторг, каква радост, каква гордост струяха от телевизионните репортажи за „бунта на младите, образованите, умните и красиви хора от чужбина“. За мечтата им за нови лица в политиката, за нов морал, за „съвсем различно управление на държавата“.

Ми ето „протестът на младите“ успя. Добрите победиха. Особено на изборите в чужбина. И ето ги „новите лица“, с „нов морал“, с „нова визия за управлението“. Мария Капон, влязла „по милост“ в Парламента, заради избора на Хаджигенов да стане депутат от София, не от Пловдив. Сменила към 15-20 партии, от целия политически спектър. От СДС до АБВ и от ДПС до ВМРО. Основната „заслуга“ на Капон е, че с фантомната си партия ЕНП стана „мандатоносител“ на Мая и Мутрите. Нещо като при „Царя“, където някакви си Драганова беше „мандатоносител“.

Друго „ново лице“ в политиката е Татяна Дончева. Разгромена от Борисов на извънредните кметски избори в София с 30 на 70%. Адвокат на „Мултигруп“, вносител на поправката „Ванко 1“, с която на свобода излязоха доста сводници. „Майка и баща“ на калпавия закон за ДАНС и на цялата агенция, скопена в зародиш от нея. Със съмнителни връзки с фирми и подсъдими за източване на ДДС за милиони левове от хазната и убийства. Преди изборите Дончева обещаваше, че няма да се кандидатира за депутат и би предпочела да даде път на младите. Е, младите ще почакат.

В медиите се появиха информации, че тайната партия ИТН на „господаря на мълчанието“ Слави Трифонов ще предложи за премиер Ренета Инджова. Също „ново лице“, на почти 70 години, назначена от кабинета „Борисов 1“ за шеф на НСИ, бивш служебен премиер след Беров. Голям капацитет. Заслугата на Инджова е, че „отработи определени часове“ с висене по протестите и „съботно-неделни дежурства“ пред къщата на Борисов в Банкя. С черни чували за трупове, бесилки и всички останали атрибути. ИТН вкара в Парламента и „младата надежда“ Мика Зайкова, прочула се с легендарни постове във Фейсбук с чудовищни правописни грешки на ниво предучилищна подготовка.

Затова ли „протестираха младите“ ? Ако съм на тяхно място бих се скрил в земята от срам. Просто ги използваха за фон. Употребиха ги. Винаги е така. Колкото и искрени да са били в протестите и в исканията за нещо по-добро. По признанията на хората от задкулисието, в случая Васил Божков, всичко с тези протести отдавна е било проиграно, заплатено и предварително подготвено. Докато едни висяха по площадите, други сглобяваха това, което ни сервираха на изборите. И изпраха, доколкото можаха, биографиите си. Като Мая Манолова. И тя е ново лице.

Ако тайната партия, приличаща повече на секта, ИТН направи Ренета Инджова премиер, трябва да помисли за трудоустрояване и на други хора. Също с „нов морал“ и „нови лица“. Пред шадравана на президентството висяха също Румен Петков-Запалката, Александър Томов-Лупи и верният сподвижник на Инджова Дионисий-Мишев. ИТН не е лошо да направят „червеният поп“ Патриарх. Той и без това обеща да прати хората от синода в ковчези. Заедно с Борисов. Има вече революционна биография. А и е без работа от доста време.

Партиите на Запалката и Томов взеха гласове под статистическата грешка на изборите. Но то не пречи. То и коалицията на мутрите получи жалките 4%, но вече коли и беси в Парламента, мачка и гази врага. Имат и министри готови на саможертва, шефове на Парламент и какво ли не още. Лупи е подходящ за вицепремиер по всякакви сектори, а Петков за вътрешен министър. Двамата се справиха блестящо на постовете си като управници. Как ще бъде оставен на улицата такъв потенциал ? ИТН, която явно е някаква „ракета-носител“, може да помисли и за Бай Йоло. Най-верният протестър. Може други да се огънаха, но той не. Не мръдна. Не трепна и в най-трудните мигове. Мислете за Йоло. Някаква пенсия, нещо почетно в държавната администрация, която ще уволнявате поголовно.

ИТН върви с бързи крачки по стъпките на НДСВ. И не само с мълчанието. Беше опипана почвата за „доставка на премиер от чужбина“. „Млад, успял“ и прочие. С тежка комунистическа биография-прадядовци партизани, активни борци и партийни секретари, плюс задължителната ДС. Нали помните „юпитата на Симеон“ ? НикитУ Василев, Велчев, Мелчев и т.н. Учили в чужбина. Ми как няма да учат там, като бащите им бяха служители на Държавна сигурност и ГРУ ? На други „отрепки“ при соца не се разрешаваше и пътуване дори до Калотина.

Та тези герои с легендирана биография от странство ни „оправиха“. По-точно оправиха себе си. Станаха собственици на курорти, банки и хотели. Пък вие си протестирайте колкото искате. И с тези ще стане същото. Явно сондажът с „млад, успял“ от чужбина не сработи, затова ИТН се върна към други млади лица от България като Ренета Инджова.

Гласуваш за промяна - получаваш Дончева, Инджова, Мая и Капон.

Източник: Breaking.bg

Още от Мнения и коментари