Д-р Колевски: Изписването на антибиотик да бъде верифицирано с микробиологичен резултат

Мнения и коментари

Изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробиологичен резултат, в който антибиограмата да съответства на изписания антибиотик.  Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много сериозен. Изписват се антибиотици, без да има направено микробиологично изследване и антибиограма.  Това заяви пред БНР д-р Александър Колевски - началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

По думите му масово се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е стигнала до такова ниво, че в рамките на часове могат да се получат отговори на тези въпроси, отбеляза той. 


"Бързият тест за най-разпространените респираторни вируси излиза след 20 минути. Въз основа и на кръвна картина може да се установи дали инфекцията е вирусна или не. Но за успокоение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик".

Антибиотиците са медикаменти с предизвестен край на действие, предупреди д-р Колевски.

По думите му в един момент проблемът за лекарите става такъв, че няма с какво да лекуват болните. "Всяка инфекция, причинена от бактерия, която е полирезистентна, е трудна за лечение", обясни той. 

Д-р Колевски цитира данни на СЗО, според които през 2050 г. в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни щамове. Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми, подчерта той.

Според него това трябва да бъде политика не просто на една болница, а на всички. Нещата никак не са розови, изказа мнението си докторът. И изтъкна още, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в червената зона за всеки микроорганизъм, за всеки антибиотик, като резистентни за някои микроорганизми сме в тъмночервената зона.

Още от Мнения и коментари