Даниел Смилов за облика на ЕП след вота: Промяна на баланса, не революция

Мнения и коментари
© БТА

Общата прогнозна картина за провеждащите се вече европейски избори е за известна ерозия на зелените и либералните партии, очаква се нарастване на групите на Европейските консерватори и реформисти и на "Идентичност и демокрация". Става дума обаче за промяна на баланса, а не за революция.

Това мнение изрази пред БНР политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Не могат да се правят изводи от резултатите в Нидерландия, макар да са изненадващи след силната вълна в популистка и крайнодясна посока, смята Смилов. Според него "обръщането на този тренд в Нидерландия е много интересен знак".

 Няма да има доминация на крайнодесни партии, но ще стане по-трудно съставянето на коалиция, прогнозира политологът относно облика на бъдещия Европейски парламент.

"И при най-мрачните сценарии, които се чертаят, трите първи групи в ЕП – ЕНП, социалистите и либералите, пак биха имали мнозинство, макар и не комфортно. Струва ми се, че ще имат мнозинство, което е крехко."

Групата на крайнодесните евроскептични партии не е еднородна и трудно може да бъде обединена, подчерта Даниел Смилов.

"Това е елемент, който прави опозицията от крайнодясно да не бъде консолидирана и да не бъде единен фронт. Единственото, което ги обединява, е вид критика към европейските институции", отбеляза той. 

Политологът посочи, че сред крайнодесните има разделителни линии както относно Украйна, така и по теми, свързани с националните интереси.

Още от Мнения и коментари