Води се страхотна търговска война за ваксините

Мнения и коментари

Налице е една страхотна търговска война за ваксините, обяви проф. д-р Радка Аргирова във връзка със съмненията и атаката около „АстраЗенека“. Специалистът напомни, че не е доказана връзката между тромбемболията и тази ваксина.

„Трябва много добре да се разбере какъв е механизмът за възникване на тези съсиреци, но връзката на възникване с ваксината все още не е ясна“, посочи проф. Аргирова пред БНТ.

Тя коментира, че и при „Пфайзер“ и „Модерна“ има случаи за алергични реакции, но и двете ваксини продължават да се използват. При втора игла на „Пфайзер“ пък се наблюдава проява на симптоми на коронавирус. Те са леки и не представляват опасност. Такива случаи има и в България, потвърди д-р Аргирова.

„В световен мащаб от 16 000 ваксинирани с „Пфайзер“ 1.13% са получили признаци на заразяване. При „Модерна“ процентът е 0.97%.

Проф. Аргирова препоръчва поставянето на втора игла на „АстраЗенека“, особено ако при първа игла организмът е понесъл добре ваксината. Тя не препоръчва обаче смесването на ваксините. „Това са различни ваксини, различни технологии, с различни вещества“, предупреди специалистът.

Още от Мнения и коментари