„Евростат“: Инфлацията в България е с почти 5% повече от Евросъюза

Анализи

Инфлацията в Европейския съюз ЕС през май бележи нов рекорд. Тя вече е 8,8% средно на годишна база, информира „Евростат“. България е една от страните, в които числата са най-плашещи. Според данните на евро статистиката годишната инфлация в България е 13,4%, което е дори оптимистично в сравнение с данните на НСИ. За година парите ни са се обезценили с 15.6%, показаха преди два дни данните, оповестени от Националния статистически институт.

В началото на миналата година, когато започна поетапното възстановяване след корона кризата, България влезе с нулева и дори в някои месеци отрицателна инфлация, показват данните на „Евростата“.

Януари, февруари и март 2021 г. страната ни стои с по-ниска инфлация от средното за ЕС. През април и май данните са за пълно съвпадение с усредненото за съюза – 2%, а след това – 2,3%.

Разминаването с отрицателен знак за нас започва миналия юни, но после се стабилизира през лятото и нивата у нас и средно за ЕС се запазиха близки.

Голямата разлика започва да проличава след октомври и натрупването продължи поетапно всеки месец. Ножицата постепенно се отваря между ноември и февруари, а графиката за март, април и май 2022 изглежда истински плашещо.

По силна инфлация в Европа има единствено в Естония, Латвия, Литва и Чехия.

Още от Анализи