ПП „ПП“ краде не само гласовете, а и парите на ДБ

Анализи

Петър Стефанов

Панически страх тресе Христо Иванов още от деня, в който Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че стартират нов политически проект. Страхът обаче не бил, че двамата бивши служебни министри ще отмъкнат гласове от ДБ, а бил заради спирането на кранчето от финансови постъпления. От Америка за България, без кавички. Именно заради това Иванов търсел контакти с Кирил Петков, с който бяха заедно в ДБ, преди да развлят отношенията си. Сигурно пак заради пари, да не мислите, че идеологически нещо не са били на едно мнение.

Христо Иванов и Кирил Петков от времето на единомислието им

Според запознати с партийните дела у нас зад проекта „Продължаваме промяната“ като главен идеолог стоял Иван Кръстев. Помните ли го - баща му Йото Кръстев е журналист, а по-късно член на ЦК на БКП и завеждащ отдел „Средства за масова информация“ при ЦК на БКП. Само 2 години след падането на тоталитарнив режим Иван Кръстев специализира в колежа „Сейнт Антъни“ на Оксфордския университет със стипендия на „Отворено общество“. Председател е на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии. Та, известният български политолог се завърна от Виена заедно със семейството си в средата на миналата година – явно за да бъде близо до новия политически проект. Малко след това говорителят на ДПС Йордан Цонев коментира в „Панорама“, че самото създаване на ГЕРБ е инженерингов проект на Иван Кръстев с участието на Иво Прокопиев, а сегашното им прокси е формацията на Христо Иванов. Пак според същите партийни източници на Кръстев за налагането на ПП „ПП“ помагал усърдно Огнян Шентов, доктор по философия и Председател на Центъра за изследване на демокрацията от ... 1989 г. Специализирал е в Лондонското училище по икономика и политически науки и извършвал научно-изследователска дейност в различни институти за публични политики в САЩ.

Иво Прокопиев и Кирил Петков нямат нищо общо, дори най-вероятно не се и познават

Като римейк на 2017 г., когато Иванов повтаряше до втръсване, че няма значение, дали си ляв или десен, 4 години по-късно Кирил Петков ни набива същите опорни точки, явно спуснати му от същите неолиберални стратези. Малко предистория, която са събрали колегите от „Труд“ - преди пет години на две сбирки на групата "Арго", неформално ръководена от Иво Прокопиев - политици, журналисти, служители на неправителствени организации и интелектуалци с неолиберални възгледи, обсъждат две теми - издигането на кандидатура за президент и създаването на партиен проект. Кандидатът за президент на този кръг тогава е Трайчо Трайков, в момента кмет на столичния район "Средец", икономически министър в първото правителство на Бойко Борисов, като по думите на бившия премиер - предложен му именно от Прокопиев. Само няколко месеца след сбирките, в началото на 2017 г., се учредява партия "Да, България", в чието ръководство първоначално влиза и Кирил Петков.

Има ли връзка между проекта на Кръстев, Шентов, Прокопиев с лица Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев?

Радев не пропуска от 2-3 години да демонстрира близост, като през юли 2020 посети събитие на "Капитал", в резиденция "Лозенец", на което присъстваха бизнесмени, обслужвани от изданията на Прокопиев. През май тази година заедно с Кирил Петков, Радев присъства и на друго имиджово събитие на "Капитал". Прокопиев отрича да е близък с Петков, макар да има достатъчно много факти, които говорят за тяхната обвързаност - чрез проекта на Саша Безуханова - Move BG, а и по канадска линия. Прокопиев, да припомним, дълги години беше почетен консул на Канада в България.

Огнян Шентов и Румен Радев

За изграждането на захаросания публичен образ на бившите служебни министри Петков и Василев е впрегнат огромен медиен ресурс, най-вече на медиите около кръга „Капитал“, в които  двамата се представят като месии. И ще спасят страната от всичко и от всеки, ако се наложи. Привлечени са и двама бивши посланици, които трябва да облъчват хората през медиите и Фейсбук – агент „Сашо“ Илиян Василев, посланик на България в Москва от 2000 до 2006 година и Бойко Ноев – министър на отбраната в служебния кабинет на Ренета Инджова (1994 - 1995) и в правителството на Иван Костов (1999 - 2001), посланик в Белгия и Люксембург (1996 – 1999).

 

Илиян Василев                                                                                 Бойко Ноев

 

Още от Анализи