Ще оцелее ли правителството - ИТН държи ключа

Анализи
© БГНЕС

"Съвременната демокрация е партийна демокрация, всяка партия се грижи нейните народни представители да бъдат дисциплинирани. Слави Трифонов и неговите сценаристи повече от петилетка вече говорят срещу партиите. Днес, когато те се опират на това, че се въздейства върху тяхната партия, изглежда малко странно. (…) Има случаи, в които е допустимо да се гласува според свободната воля, но когато става дума за ключови гласувания, трябва да се придържаш към отнапред заявената от партията позиция."

Това коментира пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право преди днешното гласуване на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков.

В последните парламенти натежава лоялността към лидера, отбеляза Киселова.

 

доц. Наталия Киселова
доц. Наталия Киселова

 

"Има една парламентарна група, която ще предопредели изхода от гласуването. Но снощните изявления на министър-председателят показват, че те по-скоро се готвят за план Б."

Ако правителството бъде съхранено, предстои внасяне на предложение за замяна на подалите оставка министри и ще бъде необходима подкрепа от залата, припомни доц. Киселова.

Изборът на председател на парламента не трябва да бъде приравняван на вот на недоверие, защото в единия случай се гласува позитивно, другият вот е негативен, подчерта преподавателят.

"Колкото по-бързо изберат председател, толкова по-добре, за да може Събранието да функционира по-стабилно."

Възможно е, ако бъде гласувано недоверие, при предлагането на второ правителство на ПП, да се търси отново подкрепата на ИТН, посочи доц. Киселова.

Тя изрази предположение, че е възможно ИТН "да развалят нещо, за да могат да предоговорят".

 

Благослав Михайлов
Благослав Михайлов

 

"Днес е денят на истината – ще разберем дали ИТН са готови да отидат толкова далеч – да свалят правителството. Реално всичко зависи от ИТН", коментира в предаването "Преди всички" Благослав Михайлов от онлайн платформата "Стража". Той прогнозира, че "може би ще мине вотът".

"При определен тип гласувания наблюдаваме 100% присъствие и партийна дисциплина. Мисля, че ще дойде Пеевски."

Михайлов определи поведението на ИТН като "малко озадачаващо", защото не вижда какъв е интересът на ИТН да свали правителството.

"Каква е политическата им стратегия, не знам."

Източник: БНР

Още от Анализи