Иван Брегов: Гешев има огромно поле на предоговаряне

Анализи

"Прокуратурата е част от държавните институции, които проспаха българския преход, но легализираха  политически и икономически  влияния. Това е институция, която мачка редовия прокурор, който иска да свърши нещо. В последните години милиционерите от Симеоново станаха основни кадри на тази система". Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика.

Той коментира очакваното внасяне в Правната комисия на целия букет от законопроекти, свързани с Прокуратурата, ВСС и механизма за разследване на главния прокурор.

"Очаквам да има едно огромно политическо говорене, което ще заяви позиции отвъд фигурата на Иван ГешевПървите са на статуквото, което 30 години се бори Прокуратурата да остане зависима от политически силните

Другата е на тези, които имат прореформаторски възгледи и искат да се утвърди независимостта на редовия прокурор, изкарвайки неговите кариерни въпроси от властта на главния.

Най-хитрите ще се позиционират като балансьори, които ще изчакват, ще наддават и ще водят политическия дневен ред, както и преговори какво да се гласува, дали да се върви към правителство и приемане на законопроекти". 

Гешев има огромно поле на предоговаряне, отбеляза Брегов. 

"Този конфликт няма да бъде решен по етичните и дисциплинарните правила на Конституцията и Закона за съдебната власт. В момента, в който извади първите папки от "Барселонагейт“, „Кюлчетата гейт“ и т.н., Борисов и компания ще влязат в преговорен режим". 

Брегов обаче смята, че няма кой да се противопостави на това влияние в съдебната власт. 

"На отговорните постове в Инспектората и във ВСС ключовите мнозинства са политически зависими". 

Гласът на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд ще се провери когато трябва да се гласува да бъде ли освободен Иван Гешев, и да се съберат 17 гласа в Пленума на ВСС, отбеляза той. 

Становището на ВКС е критично по законопроекта за ефективно разследване и обществен надзор над главния прокурор, отбеляза Брегов. 

"Интересно е как това становище е взето.  Една особена тишина е настанала във ВКС. Това е огромната липса на Лозан Панов в системата". 

Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите се превърнаха в едни казионни организации, смята Иван Брегов. 

"Единствената организация, която не е попадала под политическо влияние, е Съюза на съдиите в България. Системата е приспана с едни чудесни възнаграждения".

В момента, в който Гешев извади преписките за отделни депутати, ще видим накъде ще поеме всеки един от тях, посочи Брегов. 

"За една седмица беше похарчена Мария ГабриелСлед като можеш да похарчиш еврокомисар, можеш да похарчиш всеки един. В процес сме на договаряне и спасяване на отделни политически субекти".

Той обаче се съмнява, че Борисов ще бъде похарчен. Не вярва и че Сарафов може да бъде жертван, за да остане Гешев.

Брегов смята, че процедурата по отстраняване на Иван Гешев ще върви бавно.

"Докато се постигне политическо договаряне".

Източник: БНР

Още от Анализи