Няма милост за падналите - победителите получават всичко

Ще имаме ли А отбор на България?

Анализи

Вотът за парламент приключи

Макар още да сме в предизборна кампания - в очакване на балотажа за избор на президент, то поне една от неизвестните отпадна - парламентарният вот приключи, победители и победени вече са ясни, ясни са и имената на новите депутати и на отпадналите.

Поглеждаме напред - сред дъжд от оставки, много бързо започнаха преговорите по съставяне на кабинет с мандата на формацията-победител "Продължаваме промяната".

Равносметката

Очаква ли ни стабилно правителство и как се промени политическият пейзаж след парламентарния вот.

Ниска активност в страната и рекордна зад граница, на балотаж за президент, седем партии в бъдещия парламент, дъжд от лидерски оставки и старт на преговорите за съставяне на редовно правителство.

Изненадите - социолозите не познаха - учредената само преди два месеца формация "Продължаваме промяната" победи ГЕРБ.

ДПС измести БСП от третото място. "Демократична България" и "Има такъв народ" се сринаха, а партия "Възраждане" за пръв път влиза в парламента. Луна получи повече гласове от Волен Сидеров, Валери Симеонов и Веселин Марешки, взети заедно на президентския вот. Това е накратко ситуацията към момента. Зад сухото изброяване на фактите обаче стоят хора, емоции и въпроси, много въпроси.

Победителите получават всичко

Така е било и така ще бъде - няма милост за падналите, победителите получават всичко:
 
Посрещнати с овации в изборната нощ победителите - Кирил Петков и Асен Василев, възвестиха:

"121 депутати ще се случи, България ще се управлява от коалиция и България тръгва по един нов път".

Наричани ласкаво в интернет пространството "Харвардските братя" , двамата добиха правото сами да изберат кого да поканят и кого - не на консултации, за да съставят редовен кабинет и да си го поделят по братски. Без все още ясно мнозинство, но с ясна цел. 36 часа след края на изборния ден избраниците на новите първи бяха ясни, а совалката по партийните централи стана факт.

Как реагираха победените

Досегашните обаче се усъмниха в успеха на начинанието, а от От ДПС напомниха за себе си. Макар и непоканени, "Възраждане" поставиха условие.
 
Въпреки уверенията, че първо ще говорят за политики, а после за имена на министри, номинации вече има, макар и с уговорка. Проектопремиерът Кирил Петков и проекто външният министър Даниел Лорер. Голямата цел е подписване на коалиционно споразумение, до което, обещават ни, ще се стигне през срещи на експертни екипи, чийто старт е в понеделник.

Вътрешните борби

Докато изясняват бъдещите си управленски приоритети, някои от партиите не могат да се справят с вътрешните си проблеми.
 
Заради срива на вота в тази роля се видяха доста партийни лидери. И заваля дъжд от оставки. Крак повлече Христо Иванов. След него оставка подаде и другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

На Корнелия Нинова ѝ трябваше денонощие размисъл. А повод за атаката срещу служебния кабинет стана пост във ФБ, в който говорителят му Антон Кутев поиска оставката й. Тя не прие обясненията му, че го прави в лично качество като дългогодишен член на социалистическата партия. Резултатът - Кутев се раздели с поста си, а в БСП се разгоря спор готви ли се Нинова да управлява още до партийния конгрес през януари. Оставка подаде и целокупното ръководство на ВМРО начело с лидера Красимир Каракачанов, след като успяха да спечелят единственото субсидия. Извън парламента вече е и Мая Манолова.
 
Отпада и колоритната Мика Зайкова, засега се очертава в ролята ѝ на орисник да влезе Хасан Адемов от ДПС като най-възрастен сред депутатите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път се отказа от спечеления депутатски мандат, за който с тъга ще си спомня и бившата парламентарна председателка Цвета Караянчева. 

Новите в парламента

Но пък в 47-ия парламент влиза истинска звезда - Христо Петров, по-известен с творческия си псевдоним Ицо Хазарта. Влиза и звезда от друг калибър - вталеният Делян Пеевски, избиран от електората на ДПС, за каквото и да се кандидатира.

Очакват ни горещи страсти в студената зима, но финалът ще бъде сложен на 21 ноември, когато е балотажът на президентския вот. Снощи двамата претенденти - Румен Радев и Анастас Герджиков, се срещнаха на дебат, котйо завърши с ръкостискане.

Източник: БНР

Още от Анализи