Балтов и Тафров срещу Радев за президент

Анализи

Петър Стефанов

Точно 2 месеца преди изборите за президент официално все още няма нито една кандидатура за ... президент. Всъщност има една – тя е на журналиста и председател на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова, която използва телевизионно студио, за да обяви намеренията си. И едно заявено намерение от президента на ММА федерацията Станислав Недков–Стъки. И две заявени намерения, без официално потвърждение - от Румен Радев и Александър Томов. Останалите чакат, спотайват се, оглеждат се за подкрепа в една много неясна политическа обстановка у нас, в която обещанията в днешния ден, не означават нищо в утрешния. Чакат се политически проекти с неясни участници, включително и от сегашния държавен глава Румен Радев, чакат се покани от типа „Ела, да станеш нашия човек“, чака се какво ще кажат американците, руснаците, може би и афганистанците.

Логично изглежда настоящият президент Румен Радев и неговият вицепрезидент Илияна Йотова да се кандидатират за втори мандат. Уж имат подкрепата на БСП, ИТН и ИБГНИ, ама уж. Логично изглежда да имат отново подкрепата на БСП, която ги издигна през 2016 г., но според запознати „червената“ лидерка Корнелия Нинова имала сериозни притеснения около новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев и участието на Румен Радев в него. Преди близо две седмици лидерът на ИТН Слави Трифонов потвърди пред БНТ, че партията му ще подкрепи Радев за втори мандат. А първи зад държавния глава още през март застанаха от коалицията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов ИБГНИ.

ГЕРБ зад Балтов

Бившите управляващи от ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат. Но днес останаха без един сериозен играч – Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.), който официално обяви, че няма да участва в кампанията заради разделението в дясното пространство. Името му се тиражираше в последните няколко месеца и много от автентичните „десни“ у нас искрено се надяваха Стоянов да се върне в политиката. До момента среща Бойко Борисов – Петър Стоянов обаче няма и май няма и да има. Според запознати с партийните дела, Борисов не харесвал Стоянов, а президентът на Демократичните сили чакал да бъде поканен от лидера на ГЕРБ на разговори.

Според активисти на ГЕРБ Борисов се е спрял на кандидатурата на бивщия шеф на „Пирогов“ и от вчера безработен професор Асен Балтов. Лидерът на партията е убеден, че Балтов има политическо мислене и може да изиграе ролята на обединител на нацията. Професорът участваше в управлението на Covid-кризата, което раздели обществото, беше освободен първо като шеф на „Пирогов“ след недоказани твърдения за корупция и злоупотреби, а след това и като лекар от спешната болница. Балтов може да се окаже в ролята на Цецка Цачева от изборите през 2016, която беше размазана от Радев. За кандидати на ГЕРБ се споменават още имената на Томислав Дончев, Николай Младенов и Йорданка Фандъкова, дори на самия Бойко Борисов. Интересно звучат думите на бившия премиер:

"В такава политическа ситуация е добре да се търси балансиран президент. Ние от ГЕРБ сме готови да подкрепим равноотдалечен кандидат от всички партии, който да помогне за възстановяването на политическия диалог."

БСП обсъжда свой кандидат за президент

След информациите за нов политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев и съмненията, че зад него стои Румен Радев, в БСП трескаво са започнали разговори дали да имат своя кандидатура за президент. Причината е недоволството на социалисти, които информирали “Позитано” 20, че са търсени от близки и съветници на Радев за новия политически проект. Така ако в последния момент БСП реши да се откаже от подкрепата си за Радев, се очаква да бъде издигнат строго партиен кандидат, както показва историята. Сред обсъжданите варианти са сегашният служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, както и лидерът на партията Корнелия Нинова.

ДБ залага на Стефан Тафров

Бившият журналист и дипломат е първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион на Франция. Член и основател е на граждански сдружения за защита на правата на човека и насърчаване на демокрацията в България, в това число Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Бил е посланик във Франция, Великобритания и Италия.

За ДБ обаче двете едновременни кампании - за президент и Парламент е проблем. Най-големият от тях е финансирането, въпреки, че именно ДБ заля страната с билбордове и наля огромни пари в дигиталната реклама. Не е изключен вариантът при евентуален балотаж ДБ да подкрепи друг десен кандидат.

ДПС няма да подкрепи Радев, също мисли за свой кандидат

ДПС по традиция запазват мълчание до последния възможен момент. На този етап поне едно е сигурно - изглежда невъзможно ДПС да подкрепи Румен Радев заради откритата война на президента с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. В демократичните времена ДПС е решаващата партия при балотажите за президентски избори.

Заявените намерения, откази и хипотези – вижте ТУК.

 

Още от Анализи