Кузман Илиев: Икономиката ни се катурна по нанадолнището

Анализи
© БГНЕС

Инфлацията е брутално тежък данък, който удря най-бедните хора. Инфлацията е тежко подценена, флиртуваме с нея. В момента сме в мъглата на инфлацията и не осъзнаваме, че икономиката по-скоро се е катурнала по нанадолнището - инфлационното и дълговото. Икономическите проблеми ще растат с оглед и на политическата несигурност."Това предупреди в интервю за БНР икономистът и финансов и политически анализатор Кузман Илиев.

Възможно мнозинство се е очертало още при обсъждането на нов гуверньор на БНБ. Тогава се е оформила опозиция, която има мнозинство, смята Илиев.
Логично е да не успеят да приемат актуализацията на бюджета с оглед оформилата се опозиция, изтъкна той.

"Никой не би следвало да подкрепи бюджета в тази му форма, защото подкрепата за бюджета е най-голямата политическа подкрепа."

Запитан как неприемане на актуализацията на бюджета би се отразило върху електората на следващия вот, Илиев коментира:

"Не съм сигурен, че няма да хвърлят вината на тези, които са прелъстени и изоставени в управлението. Българският избирател действа емоционално и усещането, което в момента се създава е, че държавата се движи като кораб в бурни води без посока."

Според Кузман Илиев щом Трифонов прави "този смел ход" за развали коалицията, той е сигурен, че пасивите ще са върху Кирил Петков. По думите му "Кирил Петков гони събитията".

При ново раздаване на картите са задава много по-различен баланс – това, което се оформя като опозиция, но с различна относителна тежест, посочи Илиев.

 

Още от Анализи