Борисов и Трифонов няма да са премиери, но кой?

Анализи

Лидерите на ГЕРБ и ИТН, първите две партии според последните социологически проучвания, няма да са премиери. Слави Трифонов обяви твърдо, че няма да оглави правителство и дори няма да е депутат. Що се отнася до Борисов, той може и да иска да е за четвърти път министър-председател, но политическата ситуация не го позволява.

Ако ИТН получи мандат за съставяне на правителство, вероятно ще заложи на експерт от листите си да оглави кабинета и няма да предложи поста нито на Мая Манолова, нито на Христо Иванов или Атанас Атанасов, които са другите лидери на двете коалиционни партии, с които са възможни коалиции. Мая Манолова вероятно ще иска социалното министерство заради силните си позиции като омбудсман. Движението на Манолова ще излъчи отново Татяна Дончева за зам-шеф на Народното събрание. Юристката се справи добре в краткия мандат на 45-оо Народно събрание, като дори беше често в ролята на патерица на по-неопитната Ива Митева.

ДБ със сигурност ще заложи на правосъдието, но противно на очакванията там няма да се настани отново Христо Иванов, а неговата бивша началничка на кабинета Надежда Йорданова. Със силен интерес към това министерство е и бившият шеф на Софийския районен съд и настоящ общински съветник Методи Лалов. Неговите шансове обаче бледнеели пред тези на Йорданова. Иванов със сигурност иска да е премиер, обяви готовност вече в няколко интервюта, но ИТН няма да позволят четвъртата или петата сила да излъчи министър-председател.

Харвардите също искат да са министри

Министрите с дипломи от Харвард – Асен Василев и Кирил Петков също искат да останат министри и в редовен кабинет. В интернет дори върви подписка за оставането им заради зрелищните разкрития, които правят. Не е ясно обаче дали партиите ще са съгласни да нямат свои министри на ключовите позиции във финансите и икономиката. Кирил Петков беше един от основателите на ДБ, но напусна и не е ясно, къде е заровено кучето там. За финансов министър апетити има и Владислав Панев от „Зелените“, така че Асен Василев може да се оттегли като президентски съветник. В ИТН пък е банкерът Любомир Каримански, който също е готов и за икономиката, и за финансите. По правило най-голямата партия взима финансовото и вътрешното министерство, които са ключовите ведомства.

Жена премиер?

Какви са вариантите за жена премиер. Твърде възможно е ИТН да посочи жена за най-важния пост. Заявката вече беше дадена, след като световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова отиде да върне мандата при президента Радев. Малко вероятно е Стефанова да е министър-председател, но за да се търси пълен антипод на Борисов, е възможно ИТН да посочи бившата шефка на парламента Ива Митева. Вицепремиери пък да са силните хора в партиите, които ще съставят кабинета.

Без БСП аритметиката няма да излезе, но след „клетвите“ от страна на „Има такъв народ“, че не искат да управляват с партии от статуквото, представители на левицата ще трябва да се задоволят с по-незначителни и главно невидими позици на зам.министри, зам.областни и други.

 

Източник: Zashtoto

Още от Анализи