Мафията си показа рогата

Анализи
© Дневник

Сапунка, екшън, цирк – масово тиражираните определения подценяват сериозността на случващото се по върховете на властта. Какво става всъщност – завесата частично се вдигна от високопоставени прокурори на държавна служба. И зад кулисите лъснаха куп престъпления.

Поводът мафията неочаквано да си „покаже рогата“ и да започне да си праща конска (или агнешка) глава изглежда е един взрив, който мнозина взеха за инсцениран. Трудно ще се достигне до истината, защото по ирония на съдбата тези, които са натоварени със задължението да разследват, трябва да бъдат разследвани

Това не е новина. Независимите от властта медии и неправителствени организации разкриват това от години, но нищо не се променя. Сюжетът е диагноза на трагичното състояние на демокрацията в България и пряко следствие от недовършеното преобразуване на държавните институции след падането на авторитарния режим през 1989 г. Част от тях останаха тоталитарни – по съветски модел.

България беше приета в Европейския съюз с компромис и с останалите неизпълнени обещания, че ще реформира прокуратурата и следствието, за да бъдат отчетни и прозрачни, че ще осигури независимост на съда и на управлението на съдебната власт, че корупцията по високите етажи на властта ще е във фокуса на правоохранителните органи. Нищо такова не се случи.

Сега сме в абсурдната ситуация главният прокурор и негов заместник да се дават на прокурор взаимно. Ще се намерят ли независими обвинители за това? В една демократична държава и двамата вече щяха да са подали оставки, а дейността им щеше да е обект на прецизна проверка

Тук обаче няма кой да направи такава ревизия. Поне засега. Затова зрелищните им атаки един към друг са вероятно единственият реалистичен начин мафиотската хватка да излезе наяве. Сега, когато след години безвремие и мафиотска омерта се вадят „кирливите ризи“, дано данъкоплатците разберат за какво плащат. И дано се възмутят.

Вече дни наред анализатори и журналисти сглобяват пъзел от контролирано изпуснатите детайли, които двата лагера „изповядват, но без да се каят“, както отбеляза д-р Николай Михайлов по БНР. С всеки изминал час обвиненията набъбват – ако някой някога успее да разследва случващото се, вероятно ще образува множество многотомни дела. Това е резултатът от чадъра, който прокуратурата вече над три десетилетия разпъва над неформалните си ръководители, намиращи се в другите власти или консумиращи държавните ресурси благодарение на протекции от управляващите.

От изнесеното от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров и от обясненията на Бойко Борисов и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) може да се обобщи:

– Прокуратурата действа като организирана престъпна група

Главният прокурор записва незаконно разговори със свои колеги, за да ги използва срещу тях. Нелоялността и неподчинението на магистрати, които трябва да са подчинени само на закона, се смята за предателство. Хората „на закона“ се подслушват, топят, манипулират, заплашват.

– В прокуратурата незаконно се прекратяват или държат „на трупчета“ дела, които са свързани с политици

По информация на Гешев Сарафов е настоявал наблюдаващият прокурор да прекрати делото „Барселонагейт“, в което испанската полиция разследваше група хора, сред които Борисов, за пране на пари.

Сарафов, чиято оставка беше поискана от Иван Гешев, е подал сигнал срещу главния прокурор за длъжностно престъпление. Досега той не е споменавал, че шефът му е престъпник. Името на Сарафов пък се споменаваше в казуса „Осемте джуджета“, по който не се разследва нищо. Главният потърпевш го посочи като присъстващ в „офиса“ на Петьо Еврото в столичен ресторант.

– Между политиците и прокурорите съществуват недопустими по закон зависимости

Заговорничи се потайно, дават се клетви за вярност, прибягва се до изнудване и заплашване. Зад кадър се поддържат отношения, които противоречат на етиката, на Закона за съдебната власт и конституцията и са характерни за мафиоти. Нискостоящите прокурори са подчинени на Гешев, въпреки многократните му отричания. Подчинени са му очевидно и членове на Висшия съдебен съвет.

По върховете на прокуратурата, която уж трябва да брани обществения интерес, изискват от политиците подкрепа, вместо да спазват принципа на разделението на властите, закрепен в конституцията. ГЕРБ и ДПС изведнъж са престанали да са лоялни към главния прокурор и той не крие, че е силно разочарован от това, защото смята, че му се полага.

– Главният прокурор е на мушката на неизвестно кого и бомбата на пътя му очевидно е с цел да го сплаши

Много е важно да научим кой и защо на фона на чадърите, които прокуратурата опъва над избрани субекти, докато други внезапно решава да преследва, какъвто е случаят с Васил Божков например.

Покрай взрива се се разбра, че Гешев продължава да ползва екстри и държавни имоти на неизвестно основание и на фона на абсолютно неясното му имуществено състояние.

– Преди месец балансът между „лагерите“ (ако така наречем условно кръговете зад Гешев и Борисов) е бил нарушен

Така твърди Гешев. Тогава той, непоклатим над 3 години на поста, започнал да получава оферти и послания. Това се случва чрез посредници, чиито имена Гешев засега не съобщава. Според изповедта на главния прокурор бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов решил да го сменя, посъветвал го и да спре да говори и да излезе от новините. Защо – не е известно, самият Борисов отрича категорично и твърди, че е изразил съчувствие към семейството на Гешев след взрива.

Преглед на новинарския поток преди месец и в периода преди това показва силна активност на главния прокурор пред европейски институции. Съобщава, че разследването за кюлчетата в спалнята на Борисов ще приключи до седмици, след като става ясно, че част от банкнотите по 500 евро са истински. С мултимедийна пресконференция се обявява за жертва на заговор, като във фокуса му е Красимир Каменов – Къро, на когото прокуратурата повдигна задочно обвинения в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Същият персонаж две десетилетия развиваше успешен бизнес на терена на столичната община и на „златния гьол“ на ГКПП Капитан Андреево, но никой не намери проблем в това.

Накъде духа вятърът?

Въпросът след тези разкрития „от първа ръка“ въпросът е какво да се прави и ще могат ли държавните институции да се справят, така че всички разкрития да стигнат до независим съд. Заради множеството недомлъвки е трудно да се каже кой стои зад кулисите. Но път някои изказвания могат да послужат за ориентир какво става под повърхността на айсберга.

Според различни анализатори не е задължително едни и същи хора да мотивират членовете на прокурорската колегия, колегия, която иска оставката на Гешев, и средите в ГЕРБ, които също говорят за смяната му. В разместването на пластовете е важно да се разбере каква е позицията например на президента Румен Радев.

Деканът на юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев посочи по БНР, че същите хора, които „до вчера казваха „Осанна!“ на Гешев, сега казват „Разпни го!“ и ние трябва да им ръкопляскаме“. „Някой не си е направил много добре сметката, защото главният прокурор се освобождава с указ на президента. Президентът няма срок, в който да се произнесе“, намекна Вълчев за възможността Радев да направи услуга на Гешев. Той скастри и радетелите за съдебна реформа с думите: „Колко години вече говорим за съдебна реформа, даже някои говорят за съдебнаТА реформа, сякаш я познават поименно, сякаш са играли голи на плажа със съдебната реформа.“

Васил Божков също се обади от Дубай с офертата да стане защитен свидетел на Гешев срещу Борисов. Очевидно с надеждата, че може да избегне част или всички близо 20-те си обвинения, скроени от прокуратурата, която вече три години не желае да разследва твърденията му, че е давал подкупи на Борисов и санкционирания по „Магнитски“ бивш финансов министър Владислав Горанов. В тази светлина, ако Гешев реши да използва картата Божков или да активира „замразени“ дела, бъдещето на бившия премиер не изглежда много обнадеждаващо.

Не е ясно на каква позиция е бившият главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който излезе сух от скандала „ЦУМгейт“ и имаше силно влияние и в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Той не вдига телефона си, за да не попадне в нежелан разговор с журналисти.

На сцената обаче излезе бившият съветник в ДАНС, преследван от първото правителство на ГЕРБ – Алексей Петров, известен като приближен на бившия прокурор Филчев. Той направо предложи решение Гешев да бъде пратен на работа в чужбина.

Разбира се, не по-малко любопитни са позициите в окопната война на бившите колеги на днешните люти врагове Гешев и Сарафов – бившите им колеги от следствието Делян Пеевски и Петьо Петров по прякор Еврото. Тяхното включване в покера все още предстои, защото Гешев не смята да се дава без бой.

www.dnevnik.bg

Още от Анализи