Правителството се е фокусирало върху задачата да оцелее, антикризисният пакет е пълен гаф

Анализи
© БГНЕС

"Това правителство се е фокусирало единствено върху задачата да оцелее, антикризисният пакет е пълен гаф", коментира за БНР политологът Христо Панчугов. Той припомни, че когато има слабо и несправящо се правителство, всеки, който поиска нещо, на него ще му бъде дадено. Според политолога липсата на генерален план подкопава основите на това управление.  

"Единственото, което има значение, е сигналът, който оставя в българското общество това правителство. Сигнал за това, че идвайки със заявката за тежки, дълбоки реформи, единственото, което успява да произведе, е скандал след скандал. И това започва да доминира над всичко друго, което се чува", констатира Панчугов. За него правителството изглежда изключително нестабилно, липсва ясен дневен ред и няма единение в обществото, а българите подхождат с недоверие към всичко, което кабинетът предлага.

Политологът отбеляза, че се действа на парче – правителството решава криза след криза, по-голямата част от които си създава само, вместо да се фокусира върху дълбоките реформи.

"Обществото не мисли за изборите като за механизъм, през който да решава своите проблеми, да наказва тези, които не се справят. Голямото разочарование, което виждаме, се дължи не толкова на конкретната политика на това правителство, въпреки че те се стараят истински да подкопават доверието в себе си, колкото на това, че получаваме същото за пореден път след заявката за фундаментална промяна", отбеляза Панчугов. По думите му правителството се опитва да остане на власт и превръща управлението в самоцел, а подкрепата за него ще се свива.

"Големият въпрос е дали правителството ще успее да произведе някакъв план за управление, дали ще успее да отговори на въпроса какво държи тези партии заедно и каква е крайната цел на това управление", подчерта политологът. Той уточни, че българите са разочаровани, защото вече 6 месеца виждат повече от същото. 

"Изглежда те се занимават само със себе си и това е най-отблъскващото за българските граждани. Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш. Заблуда на противника, пълна заблуда на населението", категоричен е Панчугов.  

Още от Анализи