Министрите на Трифонов – ДС, НДСВ, ДПС, Тройната коалиция, юпита

Анализи

Слави Трифонов обяви, че няма да прави коалиции с никого, дори и с ДБ, „Мутрите“ на Манолова и реши да предложи правителство на малцинството. Обяви и имената на кандидат-премиера си и неговите министри, като от казаното, човек остана с впечатлението, че са някакви съвсем нови лица. Оказва се, че новите са си старите познати, но участвали в управлението или по времето на НДСВ, ДПС, Тройната коалиция, правителството на Борисов или както Николай Радулов още при Иван Костов, съобщава „Монитор“.

Ето и пълния списък с министрите, предложени от Трифонов, с пълните им биографии, в който обаче липсва предложение за екоминистър.

Николай Василев – министър-председател, бивш министър на икономиката и администрацията в кабинета „Сакскобургготски“ и при Тройната коалиция.

Николай Василев е роден на 28 ноември 1969 г. във Варна. През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

Ради Найденов – вицепремиер и министър на външните работи, посланик на България в Швейцария, бивш служебен външен министър

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС през 1990 година, където работи до 1992 г. През 1992 г. е експерт в Управление „Политика и сигурност“ в Министерството на отбраната. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В периода 27 януари – 4 май 2017 г. е служебен министър на външните работи. Владее немски, английски и руски.

Николай Радулов – вицепремиер и министър на вътрешните работи

Бивш секретар на МВР в правителството на Иван Костов и професор по национална сигурност в Нов българския университет. Беше сред експертите, представени официално от ръководството на „Има такъв народ“ в края на февруари. Той беше посочен като водещ експерт в сектора по вътрешна сигурност заедно с бившия офицер от НСО Светлин Стоянов и експертът по сигурност Николай Бойчев. Завършил е Академията на МВР, факултет „Държавна сигурност“ със специалност „Управление на обществения ред и сигурност“. От 30 октомври 1981 г. е разузнавач към Софийско градско управление на МВР, отдел „Държавна сигурност“, а от 1 декември същата година е в Ленинското управление на МВР в София, отдел „Държавна сигурност“, а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението. Учи задочно аспирантура в Академията на МВР от 1985 г. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия в София. От 2012 до 2014 г. е доцент в Нов български университет, а от 2014 г. и професор там. В периода 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. е секретар на МВР. На 3 декември 1998 г. е освободен от длъжността секретар на Министерството на вътрешните работи.

Мария Бойчинова – министър на финансите

34-годишната българка е икономист и финансист със завиден опит зад гърба си. Бойчинова е завършила с пълно отличие колежа „Васар“ в Ню Йорк, САЩ, сред чиито възпитаници са Ан Хатауей, Лиса Кудроу, както Жаклин Кенеди – съпруга на американския президент Джон Кенеди и една от първите дами на САЩ. Българката е учила и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Тя има престижна професионална акредитация за сертифициран финансов аналитик. Бойчинова има опит и на Уолстрийт, като част от компанията за инвестиционен мениджмънт „Merrill Lynch“, част от „Bank of America“. Освен това, тя е работила и за добре познататa компания за финансова услуги JP Morgan. Говори 3 езика.

Любомир Дацов – министър на икономиката, бивш зам.-министър на финансите в кабинетите „Сакскобургготски“ и „Станишев“

Финансист и бивш зам.-министър в две последователни правителства – на НДСВ и на Тройната коалиция. Член на Фискалния съвет към парламента. Експертът се смята за откритие на бившия финансов министър Милен Велчев, който го издига до свой заместник и му възлага да отговаря на нови функции от Министерството на финансите в областта на управлението на средствата от Европейския съюз. Има висше икономическо образование от УНСС, както и допълнителни квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането. Работил е във финансовото министерство от 1992 до 2009 г. Бил е координатор на дейностите по изпълнение на програмите PAL и DPL, Световна банка в секторите образование, здравеопазване и социално подпомагане. Ръководи българския екип за изготвяне на докладите за оценка на изброените сектори, както и на докладите за оценка на публичните разходи в сектори земеделие, съдебна власт.

Наталия Митева – министър на образованието, иновациите и науката

Завършила е с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина“, с магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от бизнес департамента на Оксфордския университет. Говори 4 езика. Има 10-годишен опит в сферата на образованието и иновациите. Тя е мениджър образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“, а преди това близо 10 години е програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“. Член на комисията за иновации към Министерство на образованието и науката. Работи с Колумбийския университет в Ню Йорк в сферата на ефективните технологии за преподаване. Наталия Митева има магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и е специализирала „Оценка на въздействието“ към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training).

Красимир Ненов – министър на енергетиката, изп. директор на „Марица-изток 3“

Има магистърска степен от университета Корнел в САЩ, магистратура по бизнес администрация от Католическия Университет в Лювен, Белгия и бакалавърска степен по икономика Арканзаския Университет, САЩ. Той се включва се в ръководния екип на Марица-Изток 3 през 2003 г., където отговаря за търговската дейност до 2013. През следващите две години работи като директор на електроцентрала и ръководител на газовата генерация в Енел Русия, където отговаря за три големи газови електроцентрали. През 2016 г. е Ненов заема поста търговски директор и заместник изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ през 2016 г., а година след това се издига до изпълнителен директор на електроцентралата.

Велислава Петрова – министър на здравеопазването

Биомедицински изследовател в King’s College в Кеймбридж. В момента работи и в Офиса за иновации на UNAIDS (организацията на ООН за борба със СПИН и вируса на ХИВ) в Женева и е консултант към Световната банка по въпроси, свързани с оценка на епидемичния риск. Генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания. Постижението й е обект на докторската й работа. Когато резултатите й са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет “Харвард”, всички световни медии пишат за откритието. Завършва Националната природо-математическа гимназия в София.

Михаела Лашова – министър на регионалното развитие и благоустройството

Управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton. Към компанията се присъединява, за да оглави отдела за Инвестиционно консултиране и оценки след кариера в UniCredit Лизинг. Там тя придобива опит като ръководител на отдела за големи корпоративни клиенти с дейности в недвижимите имоти. В C&W Forton Лашова привлича за клиенти водещи международни инвеститори. По нейна инициатива компанията разработва спектър от услуги, насочени към банки и финансови институции. Тя притежава над 20 годишен опит, от който 11 години придобит в C&W Forton. Лашова е RICS Registered Valuer и RICS Ambassador за България и Югоизточна Европа. Завършила е магистърска степен по финансов мениджмънт от City University – Seattle, Washington и бакалавърска степен по финанси от University of Illinois at Chicago.

Христо Алексиев – министър на транспорта, информационните технология и съобщения

ЖП експертът беше министър в служебното правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. Алексиев е работил в НКЖИ, от 2011 г. се занимава с управление на едни от най-мащабните инвестиционни инфраструктурни проекти в сферата на транспорта реализирани с финансиране от ЕС. От 2007 до 2010 г. е последователно заместник генерален директор и съветник на Управителния съвет на НКЖИ. От 2005 до 2007 г. е бил експерт към кабинета на министъра на транспорта. От 2002 до 2005 г. работи в неправителствения сектор. Ръководител е на проекти в сферата на местното самоуправление и е координатор на информационния център ЕВРОДЕСК. Има бакалавърска степен по „Политология“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и магистърска степен по Международни икономически отношения от УНСС.

Ивайло Кожухаров – министър на туризма

 

Експерт в сектора с над 17 години професионален опит. Той придобива бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет във Варна, а малко по-късно става и магистър по „Маркетинг“ в УНСС. През годините Кожухаров е заемал позициите изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант към различни хотелски комплекси в България.

Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите

 

Адвокат по професия. Той е завършил Югозападния университет „Неофит Рилски“, след което придобива магистърска степен по „Право“. За своите 17 години опит Абровски се специализира в експертизата на земеделското право, европейските процедури и политики. Професионалният му опит включва позиции като главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на България към Европейския съюз, началник отдел „Законодателство на Европейския съюз“, юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, главен сътрудник по „Управление на Европейски програми и проекти“ в отдел „Оценка на проекти и договаряне“ и Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“.

Теодора Генчовска – министър на отбраната

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия, преминала през редица допълнителни квалификации във Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в Генералния щаб на БА, преминава през всички нива достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в МО. Участвала е в български делегации на срещи на върха на НАТО в Турция , Уелс, Полша и Белгия. Говори два езика.

Лилия Иванова – министър на труда, социалната и демографската политика

 

Бивш началник-кабинет на бившия министър на икономиката от кабинета „Борисов 3“ Емил Караниколов. За кратко Иванова е зам.-министър на икономиката, след като бившият премиер Бойко Борисов освобождава Караниколов и в креслото му сяда Лъчезар Борисов.
Завършва Немска езикова гимназия в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ „Кл. Охридски“ и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Има множество специализация в чужбина и у нас.
От 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта.Владее немски, английски и руски езици.

Станислава Армутлиева – министър на културата

Музикален продуцент. Работи предимно с млади изпълнители като Михаела Маринова, Дара, 4Magic, Pavell & Venci Venc и др. Компанията й – „Вирджиния Рекърдс“ е ексклузивен партньор на „Юнивърсъл мюзик“ в България. Армутлиева е председател на УС на сдружението за колективно управление на сродни на авторските права в музиката – „Профон“, както и на Българската асоциация на музикалните продуценти, където през последната година работи в посока популяризиране на създаването на т.нар. „дигитални ЕГН-та“ на музикалните произведения на българските артисти, с което да гарантира приходите им от права онлайн. Журирала в два сезона на риалити формата X Factor. Армутлиева е завършила висшето си образование пред 1993 г. във ВИТИЗ, където учи актьорско майсторство за драматичен театър в класа на Енчо Халачев и Снежина Таковска.

Петър Илиев – министър на правосъдието

Управляващи съдружник на Адвокатското дружество „Илиев и партньори“, което грабна приза за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. „Илиев и Партньори“ съществува от 16 години.

Радостин Василев – министър на младежта и спорта

 

Магистър е по право в СУ „Св. Климент Охридски“, има и специализация „Правораздаване“. Има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта. Консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право Радостин Василев е познат на футболната общественост с работата си в ЦСКА под ръководството на Александър Томов, а след това и на фирма “Титан”. Само преди няколко месеца беше председател на комисията по правни въпроси в предния Парламент, един от основателите на новия Изобрен кодекс, заедно с Ива Митева.

Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси

Лекар, невролог. Завършила е Медицинския университет през 2018 г.

Още от Анализи