Обществото не очаква сериозна политическа промяна и стабилизация след нови избори

Анализи

Обществото не очаква сериозна политическа промяна и стабилизация след избори. На този фон обществените проблеми, които тревожат най-много българите, са далеч от темата за бъдещето на правителството. Това сочат нови данни от експресно проучване на БНТ.

Нови предсрочни парламентарни избори няма да променят политическата ситуация в страната смята мнозинството (61%) от анкетираните в специално проучване, проведено за "Референдум". Една пета смятат, че изборите след неуспеха на преговорите дори ще задълбочат политическата криза. 15 на сто виждат възможност през избори ситуацията на задънена улица в политиката у нас да се разреши. Малцина не могат да кажат.

Извън напрегнатия политически дебат според обществото у нас най-сериозните проблеми на страната се свързват с корупцията (38%). Запитаните виждат най-сериозните проблеми и в работата на съдебната система (26%) и здравеопазването (14%). Проблемите в енергетиката (6%), социалната политика (6%) и образованието също будят обществена тревога.

Проблемите са част от политическия дебат в страната и често са основа на консенсус за общи приоритети. В последните седмици обаче бяха изместени от политическия дебат. В ситуация, в която респондентът е помолен да посочи само една, най-проблемна сфера, проблеми свързани с миграционните процеси, екологията и културата остават на по-заден план.

Още от Анализи