Мълчанието на институциите или кой не иска да каже истината за Иван Спасов-Жокера?

Анализи

Инициативата „Осигуряване на безопасността на движението по пътищата на Република България и противодействие на пътния травматизъм“ на МВР предизвика сериозен обществен отзвук и се надяваме да има положителни резултати като намали жертвите от т.нар. „война по пътищата“. В тези важни за обществото теми обаче се забелязва и участието на един човек, който нито е родител на пострадало дете, каквито са повечето други участници, нито е представител на организация, ангажирана с темата и създава единствено съмнения със своето участие. В края на месец юли, на среща в сградата на МВР, като официален гост беше забелязан Иван Спасов-Жокера, за когото има доста информация в интернет. Свързан е с различни криминални структури и престъпления от дълъг период от време. Неговата личност е изключително съмнителна и противоречива, а ние писахме вече по темата. За подвизите му има публикации във вестник „Труд“, както и в редица онлайн медии отпреди години, в които го описват като участник в кражби и препродажби на автомобили. От статиите става ясно, че покрай крадените автомобили са намерени и оръжия със заличени номера, които се свързват с Иван Спасов.

До момента Иван Спасов-Жокера демонстрира ангажираност или поне под снимките и постовете, които усърдно публикува, личи такава. Но, постовете са на пътни инциденти с хора, с които той няма никаква лична обвързаност. Те са подбрани случайно и с цел Спасов да се покаже защитник на кауза, която за всеки българин е важна и значима и никой не би го укорил. Неговата личност и минало обаче красноречиво показват, че целите му са съвсем различни. Абсолютно противоречи на морала да мимикрираш и да се слееш с хора или близки на пострадали при катастрофи, разчитайки на това, че тези хора, в този труден момент, са готови да приемат всякаква подкрепа. Не е редно да се трупат активи и известност с формално участие в толкова обществено значима тема, както и да се възползваш от болката на пострадалите и техните близки.

На 4 септември Иван Спасов дори взе участие в извънредна среща по проблемите на пътната безопасност с участието на премиера акд. Николай Денков. Нещо повече – Спасов държа реч, а след тирадата му, колега журналист го помоли да се представи. От уточненията стана ясно, че Спасов се представя за родител на загинало дете, което е ПОТРЕСАВАЩА ЛЪЖА. Самият Спасов твърди, че е и ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ НА ЗАГИНАЛИ ДЕЦА. Твърди още пред медиите и присъстващите, че заедно с останалите са се самоорганизирали и не са НПО и че от 11 години се бори за тази кауза. ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ!

Една молба към родителите, а и към компетентните органи – не позволявайте на такива хора, от криминалния контингент, за които моралът е начин да се възползват за лична облага, да дават изявления и да лъжат откровено в присъствието на официални лица от Министерски съвет и МВР по такива трагични поводи.

Внимание заслужава и мълчанието на институциите за приятелските отношения на Иван Спасов-Жокера със сърбина Зоран Баич, който пък се представя като ръководител на Сдружение за сръбско-българско приятелство. Според колегите от областния всекидневник във Велико Търново - вестник „Борба“, Зоран Баич е сърбин с търновско сърце, голям приятел на България, организатор на поетични конкурси в България и Сърбия, които обаче са с неясен критерий за оценяване и награди.

Екипът ни проследи как във времето са се развивали отношенията между Спасов и Баич, като според хронологията на публикациите на сърбина, приятелството им датира от 2020. Баич в редица свои предавания по сръбския ТВ канал „Воеводина ТВ“, нееднократно е правил репортажи за дейността и живота на Спасов-Жокера в България и Сърбия, включително отразявайки теми от политически характер на страната ни. Не трябва ли в този случай българските институции, осигуряващи обществения ред и сигурност, да се замислят каква би могла да бъде съвместната дейност на един криминално проявен български гражданин с един сърбин, който се представя за приятел на България.

Дали Зоран Баич е действително приятел на България? Какво се крие под маската от грим на Жокера и неговия приятел Баич и кой за какво ги използва? Отговорите би трябвало да дойдат от Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи и Прокуратурата.

Още от Анализи