Как Гешев дръпна шалтера на Нинова

Защо соцлидерката спешно се отказа от преговори с ГЕРБ-СДС? Дали заради разследванията на нейното управление като министър? Прокурорската проверка за „Дубайската афера“ на „Кинтекс“ за 800 000 лева и

Анализи

На 15 май сутринта председателят на БСП Корнелия Нинова виждаше шансове за съставяне на правителство и с втория, и с третия мандат, но обяви, че смята за най-важен първия – този на ГЕРБ.

Това беше погледът на Нинова веднага след като БСП участва за втори път в разговори с ГЕРБ за общо правителство и даде принципна подкрепа за сформиране на кабинет от експерти. Само няколко часа по-късно и след като главният прокурор Иван Гешев театрално скъса оставката си, погледът на Нинова за важността на първия мандат тотално се разфокусира.

И тя обяви, че прекратява преговорите с ГЕРБ и няма да прави допитване сред членовете на БСП дали да подкрепят кабинет на Мария Габриел. Кой и защо дръпна шалтера на Корнелия Нинова, за да промени вижданията си за първия мандат?

На 1 септември 2022 г. Министерството на икономиката съобщи, че служебният министър на икономиката Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ към офшорни зони, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата. Тези преводи са направени, когато начело на „Кинтекс“ все още са хората, назначени по времето, когато Министерството на икономиката, принципал на дъжавното дружество, е ръководено от вицепремиера и министър на икономиката в кабинета „Петков“ Корнелия Нинова.

Още на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в държавната оръжейна компания, като на следващ етап бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

 Това се случи в същия ден, в който бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов – уволнен от Корнелия Нинова, съобщи за схема за източване на дружеството чрез изплащане на комисиони към частни фирми, които, уж, са съдействали на компанията за печелене на търгове. Така дни преди идването на служебното правителство на офшорка в Дубай са изплатени 800 000 лв.

 “По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, за които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец”, твърди още икономическото министерство, ръководено вече от Никола Стоянов.

 На 5 септември 2022 г. в свой пост във фейсбук лично министърът Стоянов пита дали в министерството не била предварително подготвена схема за източване на държавните дружества, които са под неговата „шапка“.

На същия 5 септември икономическото ведомство официално съобщава, че проверява шефа на министерския кабинет на Нинова Калоян Методиев за договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв., сключени с държавни компании в системата на министерството на икономиката с една определена юридическа кантора. По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

 “Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове“, твърди още министерството на Никола Стоянов. И заключава: “Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи.”

 След сезирането на „другите специализирани органи“ данните за тези схеми за източване на държавните компании в системата на икономическото министерство сякаш потъват в „черна кутия“.

 Защо става това разкри вчера зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. “Главният прокурор Иван Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури“, обяви Сарафов и допълни: “Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор, както той каза лично. Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо, а не да се държат години на трупчета – или да бъдат повдигани обвинения и да се внесе делото в съда, или да бъде прекратено.”

Само няколко часа, след като главният прокурор Гешев обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и обвини в предателство евентуалния им партньор в бъдещо управление – ДПС, Корнелия Нинова панически обяви, че прекратява преговорите с тях за експертно правителство. И коментира, че заявката на Мария Габриел бъдещият министър на правосъдието да поиска оставката на Иван Гешев не била в реда на нещата.

 „Целият сценарий Мария Габриел да иска оставка, прокурори, които са го защитавали довчера веднага да внасят искане за тази оставка, всичко това оставя привкус на нещо извън реда, правилата и законността в България“, каза Нинова. Изобщо изявлението на Мария Габриел било „политическа намеса в независимата съдебна система“. А въпросът за зависимостите на политиците от „независимата съдебна система“ остана да виси със страшна сила. Особено по отношение на внезапната промяна във вижданията на Корнелия Нинова за първия мандат…

 
 
Източник: Breaking.bg

Още от Анализи