Д-р Николай Михайлов: Доган закрива периода на анонимно участие на ДПС във властта

Анализи

Чрез смяната на Мустафа Карадайъ с Делян Пеевски Ахмед Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт.

Това каза пред БНР д-р Николай Михайлов и коментира, че на повърхността става явно, че  Доган или е много недоволен от Карадайъ, или е много доволен от Пеевски. Аз мисля, че и двете са верни.

"Г-н Пеевски е негов (на Доган - б.р.) ученик и той е сложен отдавна на ученическата банка, за да му се преподават уроци. Талантите на г-н Пеевски са добре известни и със сигурност са ценени от г-н Доган".

Според д-р Михайлов има едно необявено и интересно, информативно за процесите съперничество между Делян Пеевски и Бойко Борисов, "доколкото пътищата им се разминават - единият отива нагоре, другият отива надолу, а и двамата са клиенти на "Магнитски":

"Борисов е в състояние на някаква тиха паника, той губи почва и в собствената си партия, там той е разпознат като колеблив човек, със сигурност знаят и основанията той да бъде неуверен. Мотивът е известен - той е заподозрян от хегемона и това не е шега работа. От него се чака да бъде лоялен на директивата, той се старае, но това подкопава интересите на неговата партия в т.нар. сглобка, в която никой от участниците не се чувства комфортно. ... Те са в нея, за да изпълнят една директива да гарантират България като една управляема страна в прифронтова позиция".

По думите му Пеевски е в настъпателна позиция към властта:

"Нараства неговият авторитет. Като актьор на сцената той знае, че начинът на неговото поведение изобразява от собствената му фигура нещо като министър-председател де факто, преди да стане де юре. ... Чрез смяната на Карадайъ с Пеевски Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт. Той закрива периода на анонимно участие във властта и вероятно ще пожелае това участие в пълнотата на всички преференции, които участието във властта дават. Това е нов период, свързан с характерологията на Пеевски, който разиграва собствената си роля в театрална стилистика, суфлирана от Доган. ... Това, което ще прави Пеевски под ръководството на Доган, е да завоюва власт". 

Д-р Николай Михайлов коментира и политическия отзвук от местните избори:

"Заседанието на ГЕРБ ще констатира, че позицията на ГЕРБ в сглобката като много неудовлетворителна, крайно несправедлива, а за членовете и симпатизантите - скандална".  

Той изказа мнение, че т.нар. инстанция "посолството" разгражда партиите, както Симеон Сакскобургготски е успял да разгради българските партии "след пропадането на управлението на ОДС".

 

Според д-р Михайлов обвързването на евентуалната победа на Ваня Григорова с "нахлуване на Путин в България" е унизително:

"Тези избори сякаш показаха, че големите клишета на българската евро-атлантическа общност крушираха напълно, защото избраха кандидат от средите, които те щяха да лустрират". 

Още от Анализи