Доц. Милен Любенов: БСП ще има още по-нисък резултат на следващите избори

Анализи

БСП има нулев шанс да реализира този мандат. Това заяви пред БНР доц. Милен Любенов, който е доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ.

„Президентът връчи мандата на партията, която има най-малък шанс. Върви се към формално изчерпване на процедурата, разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори“.

БСП ще получат още по-нисък резултат на следващите избори, прогнозира той.

Без реформи в партиите, така че да изведат лица, които да работят за по-широко доверие, няма да излезем от кризата, категоричен е политологът.

Президентът е основен фактор в българската политика вече месеци наред, посочи той.

„Радев влезе във война с почти всички политически партии. Недоверието вече превишава доверието към него в изследванията на почти всички агенции. Очаквам доверието към президента да продължи да ерозира. Той можеше да бъде по-активен фактор и да съдейства повече за съставяне на правителство. Вместо това влизаше в пререкания с някои от партиите, използвайки крайни определения. Това не допринесе за стабилизиране на политическата ситуация“.

ГЕРБ играе двойнствена игра, твърди доц. Любенов.

„Казват, че правят усилия за създаване на правителство и не искат министри. Но и преди скандала с Nexo се опитаха да заформят друг-с британеца, издирван за тероризъм. Очевидно е , че ГЕРБ иска да отиде на предсрочни избори. Мислят си ,че ще ги спечелят с висок резултат“.

 Политологът не мисли, че ДБ щяха да успеят да реализират третия мандат.

„Това означаваше управление с ГЕРБ и ДПС. Те не биха предприели такава убийствена стъпка. Щяха да загубят много. ПП нямаше да влязат в такава коалиция“.

Той прогнозира, че скандала с Nexo вероятно ще се използва в рамките на предстоящата предизборна кампанията.

Трябва да се промени нещо в партиите от демократичното пространство, обясни още доц. Любенов.

„ПП и ДБ да се явят заедно на избори е едно такова решение. Ако бъде разбито статуквото в големите градове на страната, това ще бъде тежък удар за ГЕРБ. Те се опитват да разделят ДБ от ПП“

Ако президентът искаше да раздели ДБ от ПП, щеше да връчи мандата на ДБ, каза още той.

Доц. Любенов не изключва възможността през тази година да отидем два пъти на парламентарни избори.

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Милен Любенов може да чуете в звуковия файл. 

 

Знакови представители на левицата също не са оптимистично настроени относно реализирането на третия мандат. 
Калоян Паргов  Снимка: БГНЕС
Калоян Паргов Снимка: БГНЕС

Калоян Паргов, който е лидер на столичните социалисти смята ,че връчването му не е отношение към Корнелия Нинова, а към партията, благодарение на която Румен Радев стана президент два пъти.

Ако наистина някой иска да има правителство, то няма да се поставят неизпълними условия, каза още той.

Даването на мандата на БСП е свързано и с геополитическата тема и междинната позиция на партията по отношение на конфликта между Украйна и Русия, посочи Паргов.

Въпреки неуспешните опити през предходните години, Нинова ще трябва да покаже диалогичност и търсене на компромиси. Всичко зависи от уменията й да преговаря.

Повечето партии мислят за избори, обясни той.

Този мандат е проучвателен, но след седем дни трябва да е ясна кандидатурата за министър-председател, на който да се връчи реално мандата, напомни Паргов.  

 

Велислава Дърева Снимка: БНР
Велислава Дърева Снимка: БНР

 

Журналистът Велислава Дърева смята, че кризата ще се задълбочи.

„Като по поръчка избухна този скандал с Nexo. Сякаш някой зад кулисите решава нещо“.

ДБ и ПП се оказаха неспособни да направят каквото и да било за българската държава, посочи тя.

Червените линии вече са гигантски изкопи, заяви Дърева.

„В тях бяха хвърлени много думи. Не знам как ще ги разчистват парламентарните партии".

 

Светлана Шаренкова Снимка: БГНЕС
Светлана Шаренкова Снимка: БГНЕС

 

Светлана Шаренкова, която е член на Националния съвет на БСП, призова мандата да бъде върнат.

„Шансът да се осъществи е близък до нула. Една партия, която има 10% от народните представители, не би могла да обедини останалите“

Валери Жаблянов, който е член на БСП и поддръжник на вътрешната опозиция в левицата, обясни пред БНР, че това, което може да се направи, е да се преотстъпи мандата на някоя от по-големите парламентарни групи като ГЕРБ и ПП. Това, според него, е единственият възможен начин да има правителство.

„Нинова предлага лидерска среща. Какво ще им каже на нея? Сегашната БСП се различава много от това, което гражданите познават. Предсрочните избори не могат да бъдат избегнати“.

Още от Анализи