Иван Спасов: Държавата е абдикирала от войната на пътя

Мнения и коментари

"Досегашните промени, които предлагат депутатите, не са съгласувани с родители, роднини на убити по пътя. Те са плод на лобистки интересиИскаме да чуят тези покъртителни истории в парламента и тогава да правят някакви промени. Нашите искания се разминават с техните."

Това заяви пред БНР един от организаторите на днешния национален протест срещу агресията на пътя – Иван Спасов.

"Да се криминализира отказ за даване на проба за алкохол и наркотици. В момента, в който откажеш, да се тълкува, че си употребил и да бъдеш арестуван. Това го предлагаме вече втора година. При ПТП, когато има употреба  на наркотици и алкохол и грубо нарушение за ЗДП, тези престъпления да станат умишлени", предлагат роднините на жертви на катастрофи.

Трябва да има повече полиция на пътя, категоричен е Спасов. Според него Законът за движение по пътищата не е лош, но не се спазва, а корупцията е проникнала дълбоко. 

В предаването "Преди всички" Иван Спасов отбеляза, че хора и ресурс полицията има, но не се използва. Той даде пример с родния си град Пещера, която след 5 ч. следобед по думите му се превръща в "писта за рали".

"Неподдържани пътища… Просто държавата е абдикирала от тези неща. Трябва всички заедно да спрем войната на пътя и да спасим човешки животи."

Спасов критикува и медийното отразяване на протестите. 

Още от Мнения и коментари