Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при „Омикрон“ е много малка

Мнения и коментари
© БГНЕС

„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за нов притеснителен вариант на коронавируса от Южна Африка.

По думите му Европейската комисия е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

С приближаването на „Омикрон“ към България проф. Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система – да си поставят и бустерна доза.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много ме плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, каза проф. Кантарджиев.

Засега знаем, че омикрон се разпространява по бързо, каза професорът. Има вече единични случаи на хора, които са го пренесли. Според него има нужда да се затегне контролът по границите. „Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора. Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна“, смята той.

Над 50 мутации има този щам и това плаши, затова текат изследвания дали сегашните ваксини пазят, посочи проф. Кантарджиев.

Специалистът споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. Това е станало в Африка „Ако човек е с ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Той апелира да не се събират много хора на едно място, особено когато все още не се знае много за новия вариант на коронавируса. По думите му лабораториите са подготвени и могат да засекат новия щам.

По темата за хора, които не изграждат антитела след ваксинация, той отбеляза: „Възможно е, но е много рядко никакви антитела да нямаш от ваксината“.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация. „По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, категоричен е проф. Кантарджиев.

„Младите хора, имащи две ваксини, ще са протектирани в следващите години. Европейските институции взимат предвид и други аргументи освен медицинските. Имунната памет остава с години. Моето мнение е, че с трета доза трябва да се ваксинират само възрастните и тези, които са с компрометирана имунна система“, посочи професорът.

„Ако питаш болниците и лекарите не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра, вече сме излезли“, коментира проф. Кантарджиев.

Той отдаде високата смъртност на забавената ваксинация и противоречивите заповеди на Министерството на здравеопазването.

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че сезонен грип е тръгнал в Европа: „Противогрипните ваксини на пазара са ефективни“, каза той.

При нас се очаква грипът да дойде в края на януари. 

Още от Мнения и коментари