Слави Трифонов – фалшив герой или шоу месия?

Дали гледахме диалог или симулация на диалог с новоизпечения партиен шеф?

Анализи

Видимо небрежен – и като изказ, и като облекло, в обстановка, която явно трябваше да придаде допълнителна непринуденост, навръх Тодоровден и първа пролет, Слави Трифонов реши да напомни, че е участник в предизборната кушия.

След старта на кампанията, който "Има такъв народ" даде в своята "има такава телевизия" – "Седем-осми", кандидат-депутатските листи на шоумена станаха обект на редица скандали – вместо „нови и чисти лица”, наизскачаха дискредитирани муцуни, лъснаха тежки вътрешни противоречия, избуяха недоволни.

И изведнъж се оказа, че партията, която трябваше да произвежда шум в системата, е станала прекомерно тиха. Без организирани събития, без характерните за всяка предизборна кампания послания с управленски приоритети, Слави и сценаристите му добутаха до 20 март, когато се опитаха да демонстрират диалог с избирателите си, излъчван едновременно на живо и по телевизията, и на Фейсбук страницата на тв водещия.

Дали гледахме диалог или симулация на диалог? Това е въпрос, който всеки мислещ човек е логично да си задава, тъй като никой не обясни на какъв принцип са избирани хората в „Живата връзка”, нито пък как са селектирани въпросите, поставяни в чата.

Впечатление направи обаче, че голяма част от живите включвания бяха на българи, живеещи зад граница, с които активно "флиртуват" и от Демократична България, и от коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Двете формации бяха посочени от шоумена като единствени възможни партньори на "Има такъв народ" след вота. Неясно обаче остана какво би променило отношението на Слави след 4 април, щом като призна за наличието на достатъчно противоречия, заради които е отхвърлил идеята за съвместно явяване на изборите.

ГЕРБ, БСП и ДПС според тв водещия са партиите на статуквото, с които не би се коалирал никога. С твърдо "не" той посече и евентуалните перспективи за коалиция с ВМРО, а също и с НФСБ и партньора им отскоро – партия "Воля".

Слави Трифонов дори не спести иронията си към лидера на „Воля” Веселин Марешки и неговите щедри обещания за безплатни лекарства и безплатен бензин, но пък удобно забрави, че предизборно пласира на пазара на безплатни стоки собствената си телевизия.

Напълно обяснимо за партия, която се надява да обере т.нар. "протестен вот" шоуменът ясно показа подкрепа за президента Румен Радев, около когото се заформи кръгът на партиите срещу настоящото управление. Дали обаче ще има достатъчно протестиращи, за да може всички в този политически обръч да прескочат 4-процентната бариера?! Едва ли! Това личи и от разнообразните социологически проучвания.

С положителния си коментар за поведението на Румен Радев тв водещият намекна, че вече гледа и към следващите избори – президентските. Преди тях обаче той ще трябва да покаже, че предизборната му програмата не е само онова съдържание, което "може да се прочете на сайта". Точно това обяснение изчерпа напълно отношението на Слави Трифонов към собствената му управленска заявка.

Вместо да рискува да влиза в теми, които могат да се окажат за него плаващи пясъци, той предпочете да прати зрителите сами да си ги четат и тълкуват. Вместо да отговори конкретно и еднозначно на много от въпросите, които му бяха поставени, той се впусна в дълбокомислени изводи, познати от книгите за практическа психология, и стари истории от типа "Разказва ли дядо врели-некипели". Да, най-известният шоумен в България има много истории и умее да ги разказва, но дали това се очаква от него в парламента?!

Всъщност в "Живата връзка" Слави отново се държа така сякаш ще влезе в парламента клониран, а не заедно с компрометирани хора, които се оказаха част от листите му – хора, които явно не иска да показва и които спря да правят предизборна кампания на терен. И докато един от въпросите в провелия се по инициатива на тв водещия референдум беше за мажоритарния вот, собственият му политически проект се очертава като лидерска партия, която лансира само лидера си. Иначе всички харесваме идеята хората да избират личности, а не партии…

Лаконичен бе Слави и относно мерките за справяне с COVID кризата. Чест му прави, че поне за разлика от другите опоненти на управляващите не се упражнява популистки в красноречие, а остави дискусията по темата в полето на експертите – там, където трябва и да бъде. Сред тези експерти посочи единствено проф. Чорбанов, който е в листата на "Има такъв народ", но пък премълча, че имунологът в момента е сред заразените с вируса и е настанен в болница с бронхопневмония. По ирония той е сред медиците, които от началото на пандемията добиха медийна популярност с критичното си отношение и се похвали в ефир, че носи на лицето си не маска, а бикини.

От предаването в събота симпатизантите на Слави Трифонов ясно разбраха, че не трябва да го чакат за дебати, защото в такива няма да участва, не само защото са "унизителни", а и защото телевизиите, които ги излъчват, са "старовремски и гледат да получат някой лев".

Друг е въпросът колко модерна е всъщност телевизия "Седем-осми" и как се издържа. И дали изобщо има основания да се задават въпроси ще се превърне ли в партийна, ако не дава трибуна на позиции, различни от тези на сценаристите на "Има такъв народ"?!

Източник: Breaking.bg

Още от Анализи