Президентът дискретно сондирал за избори през юли?

Вървят вече неофициални консултации, ако 45-ят Парламент не излъчи кабинет

Анализи
© БГНЕС

Призракът на нови предсрочни избори става все по-видим и ако 45-ият парламент не успее да излъчи кабинет, се върви към вот най-рано през втората половина на юли, коментира „24 часа“. Неофициално откъм партиите, които оформят анти-Борисов пакт, потвърждават, че вървят разговори какво спешно трябва да се промени в изборното законодателство, за да се закрие този все още неоткрит парламент.

Според осведомени в дните след 4 април партии, дискретно подкрепяни от президента, обмислят промени в Изборния кодекс - единственото нещо, което да приеме това Народно събрание. За електронно и пощенско гласуване настояват от „Демократична България”. Видеонаблюдението при броенето на протоколите също е една от главните им каузи, на които са се зарекли при следващия парламент.

„Ако могат изборите да се проведат при други условия, тоест да се промени Изборният кодекс, това може да се окаже реалистичен сценарий за рестарт на демокрацията”, акцентира съпредседателят на обединението Христо Иванов в едно от последните си предизборни интервюта.

Александър Маринов, председателят на Стратегическия съвет на президента, каза, че трябва да бъде преодоляно значението на купения вот, за да има легитимно правителство. Което означава, че вероятно президентът Румен Радев също е за промяна в правилата и съответно нови избори.

Източници от анти-Борисов настроените партии съобщиха, че президентът Радев дискретно сондирал промени в изборните правила и се надява на експертизата на влезлите в парламента партии. Още през януари на консултации той съгласува с тях вижданията си за честен, демократичен вот и убеждението си, че всички българи в чужбина трябва да могат да гласуват. От 2 г. ДБ настоява за бюлетини по пощата. От партията дори изпратиха законопроект до НС, но никой от депутатите не го припозна, за да го внесе от свое име.

Реално онлайн гласуване не може да бъде въведено за предсрочни избори. Дори да бъде взета наготово системата от някоя държава, която има е-вот, ще има грешки и реално ще се опорочи идеята, обясниха експерти от коалицията. Предсрочни избори са възможни, ако 45-ят Парламент не успее да излъчи кабинет.

Мая Манолова ще инициира и общи действия с другите групи за смяна състава на настоящата ЦИК. От ДПС отказаха коментар на този етап. Те щели да кажат позицията си, когато „му дойде времето”. През последните години при всички отваряния на Изборния кодекс обаче Движението е държало на няколко конкретни промени. Едната идея на ДПС е въвеждането на изцяло машинно гласуване или машинно броене на хартиените бюлетини. Мотивът е, че така ще се премахне субективният елемент при броенето на бюлетините, защото много от протоколите, които в момента се пишат на ръка, се грешат, а после поправят. Друго от предложенията, които от ДПС винаги внасят, е да отпадне уседналостта от 6 месеца за гласуване на местните избори, защото според тях подобна забрана ограничава правото на българските граждани да гласуват.

За какви промени се обяви Румен Радев:

-  Гласуване по пощата, за да се даде възможност на българите зад граница да упражнят правото си дистанционно

-  Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините

-  Попълване на протоколите и качването им в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес

- Равнопоставена и ефективна предизборна кампания, особено по отношение на медийното отразяване

Нови парламентарни избори не са решение, заяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той повтори тезата си, че няма смисъл да се харчат допълнително пари за предсрочен вот. Няколко часа по-късно президентът Румен Радев му отвърна, че „промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

Още от Анализи