Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая, Тефлоновата Мая… Мая, която чисти всичко

Анализи

Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая. Зад всички тези прякори е Мая Манолова. Едва ли в политиката има друг с толкова много. А към тях 55-годишната юристка с разпознаваемия тембър в последно време може да добави и още един - Тефлоновата Мая.

Причината е, че каквито и скандали да е имала в политическата си биография назад в годините, нито един май не ѝ се залепи, нито замърси. И сега Мая е в нов образ, в нова роля, тотално изчистена от всички “петна”. Вероятно причината до голяма степен е в това, че се хвърля във всяко нещо наистина с неизчерпаема енергия, която чисти старата ръжда.

Изчисти се от скандалните Братя Галеви, за контакти с които неведнъж бе подозирана от политическите си опоненти преди години и дори наричана “сестра Галева”.

“Нито съм им била адвокат, нито са работили за мен, но за ГЕРБ - да. Те са работили за техните кампании”, отговори на удара Манолова преди 2 години.

Сама огласи своята съществена роля в издигането на кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато през 2013 г. започнаха протести срещу тази кандидатура. Определи гласуването си тогава като грешка и обясни, че си е взела урок за 3 неща - да не поема чужда вина, че може да бъде употребена и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта. Всъщност дори извади известни дивиденти, заявявайки: “Аз предложих Пеевски”, с обяснението, че щом никой мъж в БСП не се осмелява да го направи, тя поема чуждата отговорност. По това време лидер на столетницата беше Сергей Станишев.

Изчисти се от спомена за Костинбродската афера, която шумно огласи с любезното съдействие на колегата си Бареков. “Това си беше афера на ГЕРБ и Борисов, с която те се готвеха да манипулират вота. Това, което направих аз, бе да сигнализирам прокуратурата”, оправда се Манолова, след като фактите показаха, че няма проблем с бюлетините за вота.

Изчисти се от реалната подкрепа, която получи от ГЕРБ, за да стане омбудсман през 2015 г. Политическата мълва носеше тогава, че Манолова лично е помолила Борисов, за да се махне от Парламента, а като аргумент натежало тежкото заболяване, с което се бореше по онова време. Тя обаче никога не потвърди тези слухове. Дори напротив - упорито отричаше да има договорена подкрепа от ГЕРБ. Направи го, като напомни, че тогавашният шеф на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов е показал бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. Но не отрече, че е получила подкрепа и от колеги от ГЕРБ, които ѝ се обадили да я уверят, че са гласували за нея по съвест. Самият Цветанов също беше чист - депутатите на ГЕРБ бяха чули очевидно лидера Борисов, а неговият заместник очевидно демонстрира, че е твърдо против червеното острие на БСП в парламента.

Изчисти се от БСП. Формално с партията се раздели, когато стана омбудсман. Истината обаче е, че бе силно огорчена от нежеланието на Корнелия Нинова да я издигне за кандидат-президент през лятото на 2016 г., въпреки че имаше впечатляващ брой номинации от червените структури по места. Вътрешно-партийната конкуренция между нея и Илияна Йотова за поста държавен глава беше повече от сериозна. В крайна сметка Нинова откри Румен Радев, а Йотова стана вице на летеца, кацнал изненадващо на “Позитано” 20. Пак президентският пост раздели в навечерието на последните дни Корнелия и Мая. Първата забави публичната подкрепа на БСП за втория мандат на Радев, а втората побърза да го направи, за да е ясно кои са играчите зад президента сега.

Така и не стана ясно кога официално Мая сложи точката в отношенията си с БСП, но на местните избори през 2019 г. обяви, че е независим кандидат в София. А Инициативният комитет, който я издигна, събра партии от целия спектър и много граждански сдружения и комитети. Едва ли щеше да стигне толкова далеч обаче без подкрепата на БСП в София. Отиде на балотаж с Йорданка Фандъкова и събра 189 176гласа, което бе 45,13%. Толкова се беше засилила към стола на Фандъкова, че чак сега се разбра колко близка е с иначе десните момчета от “Спаси София”. Оня ден Методи Лалов от “Демократична България” в оправдателен режим защо не си партнира с Бонев разкри новина - че той е бил застъпник на Мая в парламентарния вот.

Манолова се изчисти и от кадрите от вътрешните камери в офиса на Васил Божков лятото, където влиза, преди да се включи в кандидаткметската надпревара. Обяснението пред медиите беше, че тогава бизнесменът, който по това време бил близък с властта, се интересувал дали тя ще се кандидатира и ѝ казал, че иска смяна на модела на ГЕРБ. При първите протести срещу Борисов след месеци Мая излезе на площада, където първо недоволните там или ѝ обръщаха гръб, или я освиркваха. После обаче я приеха като своя и като борец срещу премиера и главния прокурор.

А сега Мая е на път да се изчисти и от човека, с когото бе неразделна в последните месеци - адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. отровно трио, защото не е доволна от негово изказване. Двамата заедно представляваха коалицията “Изправи се! Мутри вън!” в парламентарния вот на 4 април. Манолова изненадващо го заплаши в четвъртък, че ще го изхвърли от бъдещата депутатска група, защото не одобри думите му, с които той допусна подкрепа от ДПС и дори от ГЕРБ за бъдещо правителство на Слави Трифонов.

Дали това ще доведе до първия развод в новия парламент, предстои да видим. Истината е, че Мая се пали лесно и не скрива емоциите си!

Каквото ѝ е на сърцето, такова ѝ е на устата. Това обаче е колкото преимущество, толкова и недостатък. Защото голямата ѝ уста и желанието ѝ всичко да се върши както трябва и както си го представя ѝ носят обикновено и много врагове.

Мая успява да оцелява. Имала е много лица в политиката, но безспорно най-много ѝ прилягаше това на омбудсман. Защото се развихря, когато има мисия.

Активността ѝ няма умора. Хвърля се с плам да защитава интересите на хората, иска да помогне на всички. Няма случай човек да се е обърнал към нея и да е бил отпратен, признават дори тези, които изобщо не я харесват. Прави всичко с жар, емоция, не пести сили. Независимо дали е по законодателна промяна, помощ за майка, защитаване на квартална кауза, или битка с монополите на национално ниво. И в един момент, когато някой от властта сбърка и отне служебната кола на омбудсмана, тя направи такъв цирк с влака на Централна гара, че Бойко Борисов сигурно здраво е наругал чиновника, посегнал на Мая.

Повече от диалогична е, макар да се чува по-силно и по-дълго, отколкото събеседника ѝ. Енергична, макар енергията ѝ често отстрани да изглежда като пред срив от нервна криза. Дейна, макар че често акциите ѝ са много шум за нищо. Темпераментът ѝ обаче бе изключително подходящ за длъжността на обществения защитник - роля, която ѝ пасна перфектно. И от която тя не излиза и днес, близо две години след като напусна поста.

Обеща да отвори Парламента за гражданите, покани ги да работят в бъдещата ѝ група и заедно да пишат закони. Обяви, че народът ѝ е отредил ролята на парламентарен омбудсман.

Всъщност и като депутат в предишни мандати Манолова редовно водеше в парламента онеправдани, пострадали от държавата и монополите, безработни. И ако не можеше да им помогне лично, поне вдигаше около тях медиен шум с надеждата казусите им да се разрешат.

Нека припомним, че Манолова бе един от малкото депутати в 42-ото НС, която излезе да говори с хората, които бяха обсадили парламента в протеста срещу кабинета “Орешарски”. Не се уплаши, че ще я освиркат, и излезе да им обясни своята гледна точка и да чуе тяхната. По нейна идея бе сформирана комисия за работа с граждански и неправителствени организации, затова и логично тя застана начело.

Дълги години бе в първите места на класациите по най-много говорещи от парламентарната трибуна. Рядко отсъстваше от пленарна зала и за разлика от много свои колеги бе винаги в час какво се обсъжда.

А в 40-ото народно събрание активността ѝ в парламентарния контрол дори доведе до комичната ситуация премиерът Бойко Борисов да моли тогавашния соцлидер Сергей Станишев от трибуната да му спести и спаси от тази женска офанзива, визирайки Манолова и Корнелия Нинова.

Коментар на „24 часа“

Още от Анализи