Как щеше да изглежда Парламентът при мажоритарни избори?

Коренна разлика при Народно събрание с 120 и с 240 депутати

Анализи

Слави Трифонов и партията му, която сега се казва „Има Такъв Народ“, а по-времето на референдума „Няма Такава Държава“, инициираха допитване до народа и едно от исканията за промяна в Конституцията беше въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Какво представлява пропорционалната избирателна система, която не се харесваше на Трифонов и партията му и те искаха да я променят?

България в момента избира своите депутати пропорционално, като гласовете се разпределят по математическа формула за всеки многомандатен избирателен район и така се формира Парламент след изборите. При пропорционалната система се прилага принципът на пропорционалността. Основната идея е да бъде отразена волята на възможно повече избиратели. „Пропорция“ е отношение между две величини. Тук двете величини са броят подадени гласове и как те се разпределят по мандатите в избирателния район, също така за да се случи това се изчислява колко „тежи“ един мандат или колко гласа са необходими за да бъде кандидат-депутата избран в Парламента.

Какво представлява мажоритарната избирателна система, която искаше да въведе Слави и която всъщност на референдума иницииран от него, гласуваха почти 3 млн. българи?

Името на мажоритарната система е с произход от френската дума majorite — мнозинство. Печели кандидатът, който е получил най-много от подадените в изборния район действителни гласове. При мажоритарно гласуване с многомандатни райони от всеки район се изпращат в парламента двама или повече депутати.

Във Великобритания, например, системата на избор е мажоритарна-едномандатна или печели мандат и отива в Парламента само по един депутат от избирателен район, онзи който е получил най-много гласове, останалите кандидати директно отпадат и подадените за тях гласове реално не участват в изборите и не влияят при формиране на Парламент.

В България има 31 многомандатни избирателни района от които се избират 240 народни представители. В 24 от тях коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. ДПС печели изборите в 3 района - Кърджали, Разград и Търговище. Демократична България събира най-много гласове в 23 и 24 МИР София. "Има такъв народ" печели в Русе, БСП е лидер в Ямбол.

 

Как би изглеждал Парламента ако изборите бяха мажоритарни, така както искаше Слави Трифонов, сценаристите му и КУ-КУ Бенд?

С други думи ако парламентарните избори на 4.4.2021, бяха проведени така както искаше Слави Трифонов и „Има Такъв Народ“ той би получил едва 8 депутатски места, защото реално печели, мажоритарно само в Русе - 19 МИР, единствено там тя е първа политическа сила. От 19 МИР – Русе се избират 8 народни представители, които щяха да влязат от листата на новопоявилата се партия. Така ако беше изпълнено и условието, което искаха на референдума от Шоуто на Слави за 120, а не 240 мандатен Парламент, тогава неговите депутати в бъдещото Народно събрание биха били само 4.

БСП печелят единствено в Ямбол (31 МИР) и щяха да имат 4-ма депутати в българския Парламент, ако той беше от 240 представители, а при 120-местно Народно събрание техните депутати, щяха да са само двама. ДПС печелят изборите в три многомандатни избирателни района – Кърджали (9 МИР), Разград (18 МИР) и Търговище (28 МИР) и ако изборите се провеждаха мажоритарно биха спечелили 13 депутати или 6 (при 120 народни представители). "Демократична България" печели изборите в 23 и 24 МИР София, които са и едни от най-големите избирателни райони, в които гласуват и най-много хора. Ако изборите бяха мажоритарни, ДБ биха имали общо 28 депутати, а при 120 души Парламент - 14. И така коалицията ГЕРБ - СДС, щеше да бъде безапелационен победител при мажоритарен вот, защото печели изборите в общо 24 многомандатни избирателни райони, избирателните райони повтарят най-общо казано географията на областите и административното деление на страната ни. Депутатите, които ГЕРБ щеше да изпрати в бъдещия Парламент, ако вотът беше мажоритарен са 187, а при Народно събрание от 120 представители - те щяха да имат 94 депутати.

 

ПРИ 240 МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ ИЗБРАН МАЖОРИТАРНО:

ГЕРБ-СДС – 187 мандата или депутати

Демократична България – 28 мандата

ДПС – 13 мандата

Има Такъв Народ – 8 мандата

БСП – 4 мандата

ПРИ 120 МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ ИЗБРАН МАЖОРИТАРНО:

ГЕРБ-СДС – 94 мандата или депутати

Демократична България – 14 мандата

ДПС – 6 мандата

Има Такъв Народ – 4 мандата

БСП – 2 мандата

 

https://www.novini.london/

Още от Анализи