Възможна ли е формулата 8-5-3?

Анализи

Едва ли има човек, който да не е играл забавната игра на карти 3,5,8. Или в случая след резултатите от изборите – 4,5,9 ...

Два дни след края на парламентарните избори редица анализатори и експерти се надпреварват да обясняват пред различни телевизии, радиостанции и сайтове възможностите за коалиции в бъдещото правителство. Бойко Борисов, като председател на ГЕРБ, партията, събрала най-много гласове на изборите, вече предложи в края на изборната нощ разработване на експертен кабинет. Не случайно казвам експертен, защото освен в ГЕРБ и ДПС донякъде, може би и в ИТН и в ДБ, другаде експерти няма. Според други анализатори, няма как да бъде формирано правителство и държавата ни отива на предсрочни избори. Втората политическа сила – ИТН вече обяви, че няма да прави коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС. Така пред Слави и сценаристите остава вариант за договорка с ДБ и Мутрите на Мая. Трите формации обаче събират малко над 90 гласа, което е недостатъчно за прокарване на каквото и да е решение.

И все пак – какви са възможните варианти, за да се постигне стабилно мнозинство. Първата, изглеждаща почти нереалистично, е коалиция между основните играчи в партийното статукво – ГЕРБ/СДС, БСП и ДПС – 75 + 43 + 30 = 148 гласа. Да, коалицията е възможна в името на националните интереси, но със сигурност ще означава край на партиите ГЕРБ и БСП като такива. Съществува вариант на Анти-ГЕРБ колиция – всички срещу ГЕРБ - 51 + 43 + 30 + 27 + 14 = 165. Като сбор добре, като идеи – 0. Още повече, че ИТН и ДБ категорично отхвърлят коалиция с участие на БСП или ДПС. Но приказките преди избори са едно, а делата след тях – друго. И така най-логично изглежда работеща коалиция ГЕРБ/СДС + ИТН + ДБ – 75 + 51 + 27 = 153 гласа. Стабилно мнозинство и много пазарлъци. Любопитното е, че всеки един вариант за коалиция е възможен без Мая и Мутрите.

В момента в правителството има 18 министри – някои от тях като Мариана Николова, Красимир Каракачанов, Боил Банов и Емил Димитров ще отпаднат по политически причини. И не заради професионални качества, а заради факта, че вече не са парламентарно представени.

Как би излеждало едно ново, експертно правителство, съставено от Бойко Борисов, Слави Трифонов и Христо Иванов?

Министър-председател – тук битката и компромисите ще са много и не се наемам да направя предположение

Заместник министър-председател ГЕРБ/СДС Томислав Дончев - министър по европейските фондове и икономическата политика, Заместник министър-председател ИТН Иван Хиновски и министър на енергетиката, Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността – ДБ - Атанас Атанасов.

Министър на туризма - Мирослава Колева - ИТН

Министър на отбраната – Велизар Шаламанов – ДБ

Министър на външните работи – Екатерина Захариева – ГЕРБ/СДС или Стефан Тафров – ДБ

Министър на финансите – Кирил Ананиев – ГЕРБ/СДС

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов – ГЕРБ/СДС, Андрей Чорбанов – ИТН или Александър Симидчиев – ДБ

Министър на вътрешните работи – Христо Терзийски ГЕРБ/СДС или Николай Радулов ИТН

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова – ГЕРБ/СДС

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева – ГЕРБ/СДС

Министър на правосъдието – Христо Иванов – ДБ

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев – ГЕРБ/СДС

Министър на културата – Тошко Йорданов - ИТН

Министър на околната среда и водите – Владислав Панев („Зелените“) - ДБ

Министър на земеделието, храните и горите – Десислава Танева – ГЕРБ/СДС или Пламен Абровски - ИТН

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Росен Желязков ГЕРБ/СДС

Министър на икономиката – Румен Христов ГЕРБ/СДС

Министър на енергетиката - Иван Хиновски - ИТН

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев / ГЕРБ/СДС или Антоанета Стефанова – ИТН

 

Още от Анализи